Ankara trage sperante: Criza ruso-turca va lua sfarsit pana in martie

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:35
2981 citiri
Ankara trage sperante: Criza ruso-turca va lua sfarsit pana in martie
Foto: Kremlin

Guvernantii turci cred ca tensiunile dintre Moscova si Ankara vor lua sfarsit pana la inceputul primaverii. Ministrul Comertului si Vamilor de la Ankara a anuntat ca se asteapta la o rezolvare o crizei in urmatoarele 3 luni.

"Facem tot ce putem ca sa prevenim pierderile suportate de populatia rusa si turca deopotriva. Presupunem ca aceasta criza nu se va prelungi mai departe de luna februarie sau martie a anului viitor", a declarat ministrul Bulent Tufenkci, citat de agentia Tass.

Conform acestuia, volumul marfurilor intoarse de la vamile Rusiei a inceput sa descreasca in ultimele zile.

"De astazi, autoritatile de la Moscova au returnat si o aeronava si 27 de vase care erau blocate in Rusia. Situatia pare ca se imbunatateste treptat", a comentat oficialul turc.

Relatiile dintre cele doua state au cunoscut o inrautatire rapida dupa ce, pe 24 noiembrie, aviatia militara din Turcia a doborat un bombardier rusesc care actiona pe frontul din Siria.

Ankara a precizat ca aeronava militara a incalcat spatiul aerian al Turciei, dar afirmatia oficialilor turci a fost contrazisa de Moscova.

In urma unui decret prezidential, Rusia a impus embargoul pentru mai multe produse importate din Turcia si a intensificat actiunile de control ale firmelor de expeditie turcesti.

Totodata, decretul lui Vladimir Putin prevede anularea contractelor cu Turcia pentru tour operatorii din Rusia si a zborurilor charter catre aceasta destinatie.

De la 1 ianuarie 2016, accesul cetatenilor turci pe piata muncii din Rusia a fost, de asemenea, blocat. Pana la racirea relatiilor, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari era estimata la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#embargou Rusia Turcia, #relatii comerciale Rusia Turcia, #nave sechestrate Rusia , #Turcia