Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alegeri in Turcia: Puterea lui Erdogan se scufunda odata cu economia

Alegeri in Turcia: Puterea lui Erdogan se scufunda odata cu economia


Alegerile parlamentare din Turcia zgaltaie puternic barca puterii in care se afla presedintele Erdogan. Prima victima colaterala pare sa fie pentru moment economia, care a inceput sa intre la apa.

Guvernul pro-islamist pe care presedintele turc si-a bazat ascensiunea mai bine de un deceniu a pierdut majoritatea parlamentara, iar investitorii se arata speriati de o revenire la un model de instabilitate politica si economica a Turciei, remarca portalul Market Watch.

Victima ambitiilor personale

Cele trei partide de opozitie din Turcia s-au coalizat pentru a bloca intentia presedintelui Erdogan de a modifica Constitutia si de a impune un sistem de republica prezidentiala in Turcia.

Recep Erdogan si-a justificat initiativa prin nevoia de eficientizare a actului de guvernare, dar opozantii sai vad in aceasta un pas hotarat pentru instaurarea dictaturii.

Rezultatul votului da si semnalul unei perioade incerte din punct de vedere politic, analistii asteptandu-se la formarea unui guvern minoritar.

"Dupa mine, potopul!"

Viziunea lor este confirmata si de primele efecte economice ale alegerilor, lira turceasca depreciind-se astazi cu 4 procente in fata dolarului american.

Indicii bursieri, printre care si cel de referinta BIS 100, au suferit caderi de pana la 7%, atingand un nivel minim al ultimelor 3 luni.

La fel, randamentul obligatiunilor de stat turcesti a crescut de la 9,32 la 9,94, ca urmare a vanzarii masive de titluri de stat.

Spaima investitorilor este cauzata de nesiguranta politica ce se prefigureaza in Turcia, tara indreptandu-se spre modelul de guvernare de acum 13-14 ani, cand guvernele minoritare se succedau la putere la doar cateva luni.

Kurzii, prezenti in Parlament

AKP, formatiunea lui Erdogan a pierdut aproape 10 procente in urma alegerilor din acest weekend, coborand pana sub 41%.

In acelasi timp, formatiunea pro-kurda HDP a reusit pentru prima data sa intre in Legislativul tarii, depasind pragul electoral de 10%. Cele 13 procente obtinute de popular-democratii pro-kurzi le asigura 79 de locuri in parlament.

AKP va avea doar 258 de parlamentari, sub pragul de 276 care i-ar fi asigurat majoritatea si cu 72 de parlamemtari mai putin decat i-ar fi trebuit pentru initierea referendumului de schimbarea a sistemului de guvernare in Turcia.

AKP nu s-a mai bucurat de aceeasi apreciere populara, dupa ce Executivul condus de premierul Davutoglu a fost tot mai des perturbat de interventiile presedintelui Erdogan.

Multi dintre alegatori sustin ca aceasta a fost si cauza principala a slabei performante economice din ultimii ani.

Banca Centrala intervine

Deprecierea lirei, i-a alarmat si pe oficialii bancii centrale a Turciei care au intervenit pentru a limita efectele fenomenului declansat de alegerile parlamentare din tara.

Printr-un comunicat de presa, oficialii TCMB au anuntat reducerea dobanzii saptamanale la depozitele in valuta la 3,5% de la 4% in cazul dolarului.

Aceeasi masura va fi luata si in cazul depozitelor in euro, dobanda scazand de la 2% la 1,5 procente. Noile dobanzi vor intra in vigoare incepand cu 09 iunie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1536 ori