Summiturile G8 si G20 incep de azi

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 11:42
1627 citiri
Summiturile G8 si G20 incep de azi

Liderii lumii au inceput luni sa se stranga la Toronto, pentru summitul G8, care are loc vineri si sambata, urmat de summitul G20, sambata seara si duminica, relateaza DPA, citat de NewsIn.

Summitul G8 ar urma sa se concentreze pe dezvoltare si probleme de securitate, in timp ce reuniunea G20 va aborda in primul rand probleme economice si reforma financiara.

"Mesajul Uniunii Europene pentru cele doua summituri din Canada este clar: nu trebuie sa permitem ca hotararea de a actiona global, coordonat, sa scada", a declarat la Toronto presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Barroso si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au ajuns la Toronto joi dupa-amiaza.

Presedintii Frantei, Rusiei si Statelor Unite, precum si premierii Marii Britanii, Japoniei si Italiei si cancelarul Germaniei li s-au alaturat tot in cursul zilei de joi.

Summitul G8 de vineri, ce va avea loc in statiunea Deerhurst, la circa 300 de kilometri nord de Toronto, ar urma sa se concentreze pe ajutorul pentru dezvoltare in general, si pe un apel canadian privind o intensificare a eforturilor pentru reducerea mortalitatii infantile si maternale, in special in statele sarace.

Membrii G8 si-au luat angajamentul sa isi sporeasca semnificativ ajutorul pentru statele sarace pana in 2015, in cadrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), dar sumele alocate de fapt sunt cu miliarde de dolari mai mici decat cele promise.

"Mi-ar placea sa vad un semnal puternic al liderilor G8 privind modalitatile de accelerare a eforturilor pentru indeplinirea ODM... Contributia UE si a statelor membre (...) va fi substantiala", a spus Barroso.

Canada este atat membra G8, cat si G20, iar premierul Stephen Harper prezideaza ambele evenimente. El a calificat summitul G8 drept o intalnire legata de "responsabilitate".

Dar la inceputul lunii, un proiect al comunicatului final al summitului nu mentiona niciun angajament pentru dezvoltare din partea celor mai dezvoltate opt economii din lume. 

Presiunile Frantei si Germaniei, care sunt mult in urma in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de ajutor pentru anul acesta, ar fi dus la aceasta omisiune.

Liderii G8 ar urma si sa dezbata relatiile cu puterile emergente, precum China, dar si punctele fierbinti din lume, printre care Afganistanul, Iranul, Orientul Mijlociu si Peninsula Coreea.

Presedintele UE a avertizat joi voalat China in legatura cu politica sa comerciala si de afaceri, pe care oficialii europeni o acuza ca favorizeaza companiile chineze.

"Nu se poate ca unele tari sa beneficieze de pe comertului international, dar in acelasi timp regulile privind investitiile si proprietatea intelectuala sa fie manipulate", a spus Van Rompuy.

Sambata, liderilor G8 li se vor alatura omologii lor din Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania si Turcia.

Discutiile lor de la Toronto ar urma sa se concentreze pe efectele crizei economice si financiare globale si pe eforturile de a o contracara.

Inainte de summit, au aparut diviziuni intre statele europene, care au inceput sa isi reduca cheltuielile pentru a face fata crizei, si Statele Unite, care cere G20 sa nu taie prea devreme.

Un alt subiect care va figura pe agenda G20 va fi introducerea unei taxe mondiale pe banci si pe tranzactii financiare, dar si incalzirea globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit, #g8, #g20 , #Summit