Summitul G8, dominat de criza din zona euro

Sambata, 19 Mai 2012, ora 14:20
1406 citiri
Summitul G8, dominat de criza din zona euro

Presedintele american Barak Obama i-a primit, in noaptea de vineri spre sambata, pe liderii celor mai dezvoltate opt economii din lume la Camp David, in apropiere de Washington, pentru summitul G8, care va fi dominat de criza din zona euro si de pretul petrolului.

Investitorii se tem ca o retragere a Greciei din zona euro ar putea duce la o noua criza globala.

La dineul de deschidere, care a avut loc vineri seara, liderii au discutat despre Iran, Coreea de Nord si Siria. Ei au dat asigurari ca au ajuns la consens in toate cele trei dosare.

Coreea de Nord risca o si mai mare izolare daca va "continua pe calea provocarii". In ceea ce priveste Iranul, liderii au decis ca guvernul de la Teheran trebuie sa dovedeasca faptul ca programul nuclear desfasurat este pasnic.

In privinta Siriei, un oficial american a declarat ca liderii, inclusiv premierul rus Dmitri Medvedev, au insistat asupra implemenarii planului ONU pentru incetarea focului si pentru lansarea unei tranzitii pasnice a puterii.

Niciunul dintre aceste dosare nu este simplu, insa vineri a fost cu siguranta cea mai usoara zi a summitului. Anterior, Barack Obama si noul presedinte francez Francois Hollande au avut o intalnire la Casa Alba. Ei au spus ca vor sa concentreze discutiile asupra cresterii economice. Obama a insistat asupra necesitatii contracararii crizei datoriilor din Europa, in special din Grecia.

Sambata, discutiile vor fi mult mai tensionate si, potrivit presei germane, ar putea sa il puna pe cancelarul german Angela Merkel intr-o postura dificila, din cauza insistentei sale in privinta masurilor de disciplina fiscala.

De altfel, vineri un oficial elen citat sub acoperirea anonimatului a declarat ca Berlinul i-a propus Greciei sa organizeze un referendum pentru a decide daca vrea sa ramana sau nu in euro. Informatia a fost negata, insa, de guvernul german. Dupa incheierea summitului de la Camp David, sambata seara, liderii vor pleca la Chicago, unde va avea loc summitul NATO.

#summit G8 criza euro, #lideri summit G8, #summit G8 criza Grecia , #Summit