Summitul G7: Ucraina si Siria, extremele momentului

Joi, 05 Iunie 2014, ora 09:38
2468 citiri
Summitul G7: Ucraina si Siria, extremele momentului

Liderii celor mai industrializate state din lume (G7) au sustinut la unison, la Bruxelles, operatiunile Kievului in sud-estul Ucrainei, dar au condamnat in mod categoric lupta Damascului impotriva detasamentelor inarmate ale 'opozitiei civile moderate', relateaza intr-un comentariu agentia de presa rusa ITAR-TASS.

Reprezentantii statelor din G7 au salutat alegerile prezidentiale desfasurate in Ucraina pe fondul varsarilor de sange, scrutin la care, dupa cum precizeaza agentia rusa, nu au luat parte locuitorii regiunilor estice, si au taxat drept 'fals' alegerile prezidentiale din Siria, care s-au desfasurat pe fondul unor actiuni militare si chiar al unor tiruri produse in capitala.

Toate acestea au fost notate in cele doua pagini ale documentului final al summitului, in doua paragrafe aproape alaturate.

Participantii la reuniune au promis ca vor continua sa acorde sprijin Ucrainei si au indemnat Rusia sa sprijine stabilizarea situatiei din tara vecina. Declaratia insumeaza nenumaratele afirmatii anterioare ale Occidentului si nu contine propuneri principial noi. De asemenea, la summit nu au fost luate niciun fel de decizii cu privire la sanctiuni impuse Rusiei.

Cu alte cuvinte, declaratia ar putea fi considerata una absolut ordinara, daca nu ar fi aceasta discrepanta majora dintre modurile in care participantii au evaluat criza din Ucraina si razboiul din Siria. Liderii G7 si-au confirmat 'sprijinul total pentru actiunile Ucrainei' si au calificat operatiunile Kievului din estul tarii drept 'actiuni echilibrate, pentru restabilirea legii si ordinii'.

Ucraina si Siria, extremele momentului

In acelasi timp, ei au condamnat actiunile 'regimului (presedintelui Siriei Bashar) al-Assad, care este forta motrice a conflictului, in urma caruia 160.000 de oameni au murit si 9,3 milioane au nevoie de ajutor umanitar'. Liderii G7 au calificat drept 'fals' alegerile prezidentiale desfasurate in Siria la 3 iunie, in pofida faptului ca la acestea au participat 73,42% dintre alegatori, dintre care peste 88% au votat pentru presedintele in exercitiu. Participantii summitului de la Bruxelles au refuzat sa recunoasca rezultatele acestor alegeri, declarand ca 'Assad nu are viitor in Siria'.

Total diferit au fost evaluate alegerile prezidentiale din Ucraina, din 25 mai, la care s-a inregistrat o prezenta de 60,29%. Summitul G7 a salutat 'desfasurarea cu succes a alegerilor', care 'au fost organizate intr-o situatie complicata'. 'Prezenta ridicata a demonstrat aspiratia cetatenilor ucraineni de a-si decide propriul viitor', se spune in declaratie.

Liderii G7 au salutat 'masurile unilaterale restrictive initiate impotriva companiilor si persoanelor fizice din Rusia', confirmandu-si, fara alte precizari, intentia de a initia, intr-un viitor nedeterminat, 'noi sanctiuni, daca evenimentele o vor cere'. Dupa cum a explicat cancelarul federal Angela Merkel, aceasta problema 'necesita o dezbatere si analiza suplimentara'. "Trebuie sa vedem rezultatele negocierilor cu presedintele rus si sa evaluam evolutia ulterioara a situatiei. In baza acestui lucru, daca va fi nevoie, ne vom reuni din nou, pentru a discuta problema sanctiunilor", a spus Merkel.

Participantii la summit au condamnat actiunile Moscovei pentru alipirea Crimeii, precum si a Ucrainei, la Rusia, cerand din nou 'incetarea imediata' a acestor actiuni. Liderii G7 au indemnat Rusia sa 'colaboreze cu guvernul Ucrainei, in scopul asigurarii unei paci durabile, sa recunoasca rezultatele alegerilor din aceasta tara, sa finalizeze retragerea trupelor sale de la granita cu Ucraina, sa opreasca fluxul de arme si de combatanti in afara frontierelor', precum si 'sa-si foloseasca influenta' pe care o are asupra adeptilor federalizarii, pentru a-i convinge sa capituleze si sa nu mai faca uz de violenta.

Declaratia finala contine un indemn la 'dezarmarea tuturor formatiunilor ilegale' si un sfat adresat Kievului 'de a continua reforma constitutionala' si de a garanta 'drepturile minoritatilor nationale'.

G7 a salutat demararea unei politici ferme de economie bugetara in Ucraina

Grupul celor 7 a salutat demararea unei politici ferme de economie bugetara in Ucraina, care constituie o conditie pentru oferirea ajutorului FMI in valoare de 17 miliarde de dolari, exprimandu-si sprijinul pentru 'diversificarea surselor de gaz pentru Ucraina', in primul rand pentru reimportarea de gaz rusesc din Europa.

Pe fondul acestui set de fraze standard, iese in mod clar in evidenta unul dintre ultimele paragrafe ale documentului, dedicat Libiei. Potrivit ITAR-TASS, acest paragraf 'arata ca o capodopera de suprarealism'.

Participantii la summit 'si-au confirmat sprijinul pentru o Libie libera, prospera si democratica, ce va juca un rol important in promovarea securitatii regionale'. In ultimii 2,5 ani, aceasta tara se afla intr-o stare de haos, conducerea de la Tripoli nu controleaza situatia pe intreg teritoriul statului, care s-a destramat in zone aflate sub controlul unor clanuri si formatiuni armate, ce se afla in stare de razboi civil.

Dupa cum precizeaza agentia de presa rusa, Libia, o tara altadata prospera, a alunecat in aceasta prapastie dupa campania aeriana a NATO, intreprinsa sub pretextul apararii populatiei pasnice din Libia, in scopul sustinerii rebeliunii din Benghazi impotriva lui Muammar Gaddafi. In 2011, membrii NATO au desfasurat, timp de 9 luni, atacuri aeriene asupra fortelor fidele lui Gaddafi, desfasurand intre 30 si 150 de zboruri pe zi. Operatiunea a fost sistata practic imediat dupa uciderea liderului libian de catre rebeli.

Insa, dupa aceasta 'victorie' nu a urmat un triumf al democratiei. In ceea ce priveste influenta pozitiva a Libiei asupra securitatii regionale, la ora actuala tara a devenit principalul furnizor de arme, 'scurse' in intreaga Africa de Nord din depozitele sale jefuite. De altfel, o buna parte dintre aceste arme a ajuns si in Siria, conchide ITAR-TASS.

#summit G7, #alegeri prezidentiale Ucraina, #economie bugetara Ucraina , #Summit