Summit UE:Acord in privinta masurilor de urgenta destinate tarilor in dificultate

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 11:59
1420 citiri
Summit UE:Acord in privinta masurilor de urgenta destinate tarilor in dificultate

Liderii statelor din zona euro au ajuns, vineri la primele ore, la un acord cu privire masurile de urgenta destinate tarilor aflate in dificultate, precum Spania si Italia.

De asemenea, liderii din zona euro au convenit punerea in practica, pana la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF, operational pana la 30 iunie 2013, data pana la care functioneaza in paralel cu MES) si a Mecanismului European de Stabilizare (MES).

Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in conferinta de presa de la finalul primei zile a Summitului UE. "Cand va fi gata, MES va avea posibilitatea de recapitalizare directa a bancilor", a spus Van Rompuy.

"Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiara, in care Banca Centrala Europeana isi va juca rolul deplin", a explicat, la randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Liderii europeni au decis si alocarea a 120 de miliarde de euro pentru masuri imediate de crestere economica, acordul fiind posibil dupa ce Spania si Italia au primit garantiile necesare privind masurile de ajutor pe termen scurt.

Dintre cele 120 de miliarde de euro din cadrul "pactului pentru crestere economica si locuri de munca", jumatate reprezinta capacitatea de imprumut, sporita, a Bancii Europene de Investitii (BEI), 55 de miliarde de euro provin din realocarea fondurilor structurale neutilizate, iar 5 miliarde de euro din lansarea in aceasta vara a obligatiunilor de proiecte pentru finantarea infrastructurii de transport si energie.

"La cererea Italiei a fost introdus, dupa o lunga discutie, un paragraf privind mecanismele de stabilizare a pietelor pentru statele ce respecta recomandarile specifice si Pactul de Stabilitate si Crestere (ce prevede un nivel maxim al deficitului bugetar de 3% din PIB si un nivel al datoriei publice de cel mult 60% din PIB)", a declarat premierul italian, Mario Monti.

"In cele din urma, in pofida dificultatilor de moment si a dezbaterilor, am fost de acord sa transmitem pietelor financiare un mesaj. Daca dam o explicatie coerenta si in consecinta unita si solida despre deciziile pe care le-am luat, vreau sa cred ca pietele sunt reasigurate", a apreciat liderul Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

In privinta masurilor pe termen mai lung, Herman Van Rompuy a anuntat ca liderii celor 17 state din zona euro au dat unda verde pentru o "foaie de parcurs" destinata consolidarii Uniunii Economice si Monetare (zona euro). Aceasta consolidare va avea la baza patru piloni - un cadru financiar, un cadru bugetar, un cadru de politica economica si intarirea controlului democratic. Primele propuneri concrete in aceasta privinta vor fi prezentate in luna octombrie.

#Italia Spania Summit UE, #Summit UE decizii, #solutii Summit UE , #Summit