Summit Europa-Asia pentru rezolvarea crizei financiare Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 08:30 TEXT SIZE: Micsoreaza fontul Mareste fontul Articole similare: * ASEM, summit, criza, financiara, Europa, Asia 3 idei in 3 minute Tarile din Europa s

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 10:53
859 citiri

Summit Europa-Asia pentru rezolvarea crizei financiare Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 08:30

TEXT SIZE: Micsoreaza fontul Mareste fontul

Articole similare:

* ASEM, summit, criza, financiara, Europa, Asia

3 idei in 3 minute

Tarile din Europa si Asia se reunesc vineri si sambata la Beijing, pentru un summit ASEM consacrat crizei financiare internationale, in conditiile in care Uniunea Europeana incearca sa convinga marile puteri emergente sa sustina reformarea sistemului economic mondial, relateaza AFP.

Summitul incepe a doua zi dupa ce Parlamentul European a acordat premiul Saharov 2008 disidentului chinez Hu Jia, o recompensa care a nemultumit profund China. Beijingul a avertizat deja in legatura cu o deteriorare a relatiilor cu Europa.

Cu exceptia britanicului Gordon Brown, aproape toti sefii de stat sau guvern din tarile membre ASEM, care asigura 60% din PIB-ul mondial, vor participa la summitul de doua zile organizat la Palatul Poporului din piata Tianmen. Romania va fi reprezentata de ministrul de externe Lazar Comanescu.

Patruzeci si trei de lideri din cele 27 de state membre UE, 10 state membre ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est) si sase tari asiatice - printre care China, India si Japonia - se reunesc la Beijing, care gazduieste astfel cea mai importanta reuniune diplomatica dupa Jocurile Olimpice.

Europa, prezidata de seful statului francez Nicolas Sarkozy, care militeaza pentru refondarea capitalismului, va profita de acest al saptelea summit pentru a cere Asiei sa se implice in gasirea unei solutii la criza mondiala, in conditiile in care bursele sunt in continuare foarte fragilizate si in care numeroase tari sunt amenintate cu recesiune. "Avem nevoie de Asia si in special de tari cum sunt China, India si Japonia", a declarat joi, la Beijing, presedintele CE Jose Manuel Barroso.