Summit 2012: Presa europeana prezinta Italia si Spania drept principalii castigatori

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 15:01
1767 citiri
Summit 2012: Presa europeana prezinta Italia si Spania drept principalii castigatori

Presa europeana analizeaza vineri acordul convenit la Consiliul European, care permite recapitalizarea directa a bancilor si folosirea fondurilor europene pentru cumpararea de datorii ale statelor aflate in dificultate, considerand acest acord o victorie a Spaniei si Italiei, consemneaza agentia EFE.

Dar presa franceza este mult mai critica afirmand ca Spania si Italia au perturbat agenda summitului european dand o "lovitura de forta" pentru a ajunge la un acord, punandu-l la stalpul infamiei pe cel legat de cresterea economica.

Cotidianul economic Les Echos califica "atitudinea intransigenta" a Italiei si Spaniei drept "santaj".

"Cele doua tari, spre surprinderea generala, au respins pactul de crestere pe care chiar ele l-au aprobat saptamana trecuta la Roma, pentru a-i obliga pe partenerii europeni sa accepte un mecanism care sa le reduca costurile imprumuturilor", mentioneaza Les Echos.

Le Monde scrie despre acordul "smuls cu forceps-ul" in noaptea de joi spre vineri in urma presiunii premierilor spaniol si italian, desi initial era prevazut ca problema ajutoarelor de urgenta sa fie dezbatuta vineri.

Financial Times titreaza ca "Spania a obtinut acordul pentru restructurarea sectorului sau bancar" si explica faptul ca liderii zonei euro au cazut de acord sa restructureze radical planul in valoare de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor spaniole, acestea urmand sa primeasca fondurile direct fara ca din aceasta operatiune sa rezulte si o crestere a datoriei publice.

Presa italiana il lauda pe premierul Mario Monti, pe care il considera artizanul acordului. Dar cotidianul La Repubblica considera si ca acesta este un "triumf al axei Monti-Hollande", adaugand ca "dupa o negociere dramatica si tensionata ce a durat 15 ore, cu ajutorul veto-ului lui Monti si Rajoy, liderii UE au ajuns la un acord asupra scutului impotriva primelor de risc cerut de Italia".

Publicatia La Stampa scrie ca "Monti a evitat o vinere neagra" si subliniaza ca Roma "a obtinut un mecanism pentru a calma pietele cu ajutorul titlurilor germane".

Si presa germana este de acord ca Italia si Franta sunt beneficiarele acordului de joi, vorbind despre concesiile semnificative pe care le-a facut doamna Merkel.

Handelsblatt titreaza "Victorie la puncte pentru Monti"

Cotidianul economic Handelsblatt titreaza "Victorie la puncte pentru Monti", mentionand ca "premierul italian, Mario Monti si colegul sau spaniol, Mariano Rajoy, au reusit sa smulga concesii semnificative de la cancelarul Merkel".

"Este cancelarul german cea care a pierdut?", se intreaba cotidianul economic, care precizeaza ca "prin sustinerea directa a sectorului bancar cu ajutorul fondului european de salvare, zona euro intentioneaza sa salveze Spania si Italia, dar cu o conditie importanta: supervizarea bancara europeana".

Spiegel: "Italia si Spania au castigat in pokerul negocierilor"

Saptamanalul Spiegel apare cu titlul "Italia si Spania au castigat in pokerul negocierilor". "La fel ca la fotbal, si la summitul european Italia s-a impus la capitolele esentiale dupa o noapte lunga de negocieri, iar cancelarul Merkel a cedat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Summit UE criza economica, #presa internationala Summit, #Summit Bruxelles 2012 , #Summit