Spania si Italia s-au resemnat si au aprobat pactul de crestere economica

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 09:31
1581 citiri
Spania si Italia s-au resemnat si au aprobat pactul de crestere economica

Spania si Italia au renuntat in cele din urma la obiectiile lor si au aprobat pactul de crestere cu o valoare de 120 de miliarde de euro, la finalul unui summit al zonei euro, desfasurat la Bruxelles, a facut cunoscut vineri dimineata premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

"Spania si Italia au renuntat la obiectiile lor", a declarat Juncker dupa incheierea summitului tarilor membre ale Uniunii monetare, citat de Agerpes.

In cursul noptii de joi spre vineri, Roma si Madridul s-au angajat intr-o confruntare cu partenerii lor europeni pentru ca acestia sa le ofere mai rapid ajutorul, amenintand cu respingerea pactului amintit.

Mario Monti se declara "multumit" de acordul "foarte important" de la Bruxelles

Premierul italian Mario Monti s-a declarat vineri dimineata "multumit" de acordul la care s-a ajuns in cadrul summitului european de la Bruxelles, care, in opinia sa, este "foarte important pentru viitorul Uniunii Europene si zonei euro".

Potrivit lui Monti, "satisfactia Italiei este dubla", atat in privinta "continutului" acordului, cat si pentru "stimularea procesului", in urma blocarii adoptarii pactului de crestere economica pana la obtinerea, in cursul noptii de joi spre vineri, a unor masuri de urgenta pentru tarile aflate in dificultate financiara.

Monti, despre negocieri:"A existat un pic de tensiune, dar a fost utila"

Seful Guvernului italian a recunoscut ca negocierile cu partenerii sai europeni au traversat "un moment foarte dificil". "A existat un pic de tensiune", dar "a fost utila", a apreciat el.

"Chiar daca ne recunosteam in pactul de crestere economica, Italia a prezentat o rezerva si a impiedicat adoptarea imediata a pactului de crestere economica, lucru pe care l-a facut, ulterior, si Spania", a explicat el.

Intr-un final, aceasta conditionare dura a condus la "masuri multumitoare pentru stabilizarea zonei euro", a continuat Monti.

El a citat o masura sustinuta de Spania, si anume "recapitalizarea directa a bancilor prin fonduri europene, fara sa treaca prin bugetele de stat".

"La cererea Italiei, dupa o lunga negociere, a fost introdus un paragraf atat in declaratia privind mecanismele de stabilizare a pietelor, cat si in pactul de stabilitate cu privire la statele care respecta recomandarile facute tarilor lor", dar care, cu toate acestea, intampina dificultati in a se finanta de pe piete din cauza dobanzilor prohibitive, a precizat Monti.

Monti, despre recapitalizarea bancilor: Roma nu intentioneaza sa recurga la aceste mecanisme, pentru moment

"Este cazul Italiei in acest moment", a subliniat el, dand asigurari ca Roma nu intentioneaza sa recurga la aceste mecanisme, pentru moment. Italia "s-a batut pentru aceste masuri, dar nu intentioneaza, pentru moment, sa beneficieze de ele", a insistat Monti.

Premierul italian a mai precizat ca "tarile care vor vrea sa beneficieze de aceste interventii in vederea stabilizarii vor trebui sa le ceara dar, daca indeplinesc aceste conditii, ele nu vor fi nevoite sa se supuna unui program specific; ele vor trebui sa semneze un memorandum, dar nu va exista nicio Troika; vor trebui pur si simplu sa continue sa respecte deciziile pe care le respecta deja".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue, #pact crestere economica Spania Italia, #Monti summit, #Spania Summit , #Summit