Sarkozy propune un summit extraordinar al UE pentru refacerea sistemului financiar mondial

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 15:17
1396 citiri
Sarkozy propune un summit extraordinar al UE pentru refacerea sistemului financiar mondial

Presedintele francez Nicolas Sarkoyz a declarat marti ca va propune o reuniune extraordinara a sefilor de stat si de guvern din UE pentru a pregati summiturile mondiale consacrate refacerii sistemului financiar international.

"Voi avea ocazia de a le propune partenerilor mei sefi de stat si de guvern o reuniune pentru a pregati aceste summituri", a caror organizare de principiu a fost acceptata de Statele Unite la sfarsitul saptamanii trecute, a declarat Sarkozy intr-un discurs sustinut in Parlamentul European de la Strasbourg. Presedintele francez nu a oferit alte detalii cu privire la data sau locul acestui summit pregatitor.


Europa "trebuie sa promoveze ideea unei refaceri a capitalismului mondial", a spus Sarkozy. "Ceea ce s-a intamplat este tradarea valorilor capitalismului, nu este o contestare a economiei de piata", a adaugat el.


Presedintele Frantei, stat care prezideaza UE, a declarat ca "solutia cea mai simpla" este ca summiturile mondiale sa implice tarile G8 si cele cinci mari economii emergente, intre care China si India. Va fi "obiectivul deplasarii in China de a convinge puterile din Asia sa participe la aceasta refacere" a capitalismului, a precizat el, referindu-se la viitorul summit ASEM, la care vor participa 43 de state din Europa si Asia si care eeste organizat la Beijing vineri si sambata.


"Impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso , vom merge in China cu scopul de a convinge China si India sa participe la acest summit", pentru refacerea sistemului financiar international, a subliniat Sarkozy. Prioritatea Europei la viitoarele summituri va fi "ca nicio banca ce lucreaza cu banii statelor sa nu poata colabora cu paradisuri fiscale", a anuntat presedintele francez.


Astfel, ideea este ca "nicio institutie financiara sa nu poata lucra fara a se supune unei reglementari financiare", iar "traderii sa aiba sistemul de remuneratie astfel calculat, incat sa nu impinga la asumarea unor riscuri prea mari", a adaugat presedintele francez.


Nicolas Sarkozy a pledat din nou pentru ca "sistemul monetar sa fie regandit", o critica voalata la adresa Statelor Unite, acuzate constant ca se bazezaza pe creditarea restului lumii gratie importantei dolarului.


"Putem continua noi in Europa sa suportam deficitele primei puteri mondiale fara a avea nimic de spus? Raspunsul este, evident, nu", a masi spus Sarkozy in fata Parlamentului European.