OCDE publica o lista neagra cu paradisuri fiscale dupa summitul G20

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:13
2625 citiri
OCDE publica o lista neagra cu paradisuri fiscale dupa summitul G20

OCDE a publicat joi o lista neagra a tarilor "necooperante din punct de vedere fiscal", de pe care lipsesc, insa, cele mai cunoscute paradisuri fiscale, dupa ce acestea au cedat in fata presiunii internationale din ultimele saptamani si si-au modificat legislatia, comenteaza AFP. 

La summitul de la Londra, tarile G20 si-au luat angajamentul sa "actioneze" impotriva jurisdictiilor necooperante, inclusiv impotriva paradisurilor fiscale, iar OCDE urma sa publice o lista a tarilor respective.

In cursul serii de joi, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a dat publictiatii o "lista nearga" ce contine numele a patru tari care nu si-au luat niciun angajament de a respecta standardele internationale pe plan fiscal:Costa Rica, Malaysia, Filipine si Uruguay.

De asemenea, pietele financiare cele mai vizate in mod obisnuit in materie de evaziune fiscala figureaza pe o a doua lista, pe care sunt incluse tarile care si-au asumat angajamente, dar nu le-au implementat "substantial".

Aceasta "lista gri" cuprinde in special Monaco, Liechtenstein, Elvetia si Luxembourg. In ultimele saptamani, mai multe state intrate in vizorul comunitatii internationale au oferit dovezi de bunavointa pentru a evita sa fie incluse de OCDE pe lista actualizata pe care o cer tarile mari.

Problema paradisurilor fiscale, "gauri negre in privinta finantelor", a fost readusa in discutie in noiembrie 2008, in perioada cea mai grava a crizei financiare, la o reuniune a 17 tari organizata la Paris, la initiativa Germaniei si Frantei. Statele participante au cerut OCDE sa reactualizeze, pana la mijlocul anului 2009, lista neagra a paradisurilor fiscale, la care Berlinul cerea adaugarea Elvetiei.

O lista precedenta a fost publicata la inceputului anilor 2000 de OCDE. Dar aceasta nu numara decat trei tari - Monaco, Andorra si Liechtenstein. O parte dintre state au fost sterse de pe lista de-a lungul anilor, dupa ce si-au luat angajamente de transparenta.

Temandu-se sa nu figureze pe lista reactualizata, Belgia, Austria, Luxembourg, Elvetia, Liechtenstein, dar si Andorra au anuntat in ultimul moment o modificare a legislatiilor nationale privind secretul bancar. Luxembourg si Austria au acceptat si sa coopereze cu alte tari, oferind informatii bancare atunci cand exista suspiciuni de frauda.

La randul sau, Monaco a acceptat sa negocieze un acord de schimb de informatii pe plan fiscal cu Uniunea Europeana. In ceea ce priveste Elvetia, aceasta a anuntat ca va respecta standardele OCDE. "Patru tari figureaza pe lista neagra", in timp ce lista gri "este uimitor de lunga", a subliniat asociatia Oxfam-Franta intr-un comunicat.

Organizatia a criticat faptul ca "garantiile minime oferite in aceste ultimele saptpmani au fost suficient, aparent, pentru a-i convinge pe liderii G20". La scurt timp dupa publicarea listei, presedintele bancii centrale din Uruguay, Mario Bergera, a reactionat: "Uruguay nu este un paradis fiscal".

OCDE ia in calcul patru criterii pentru a defini un paradis fiscal: impozite insignifiante sau inexistente, lipsa de transparenta in ceea ce priveste regimul fiscal, lipsa de schimburi de informatii fiscale cu alte state si atragerea de societati paravan cu activitate fictiva. 

#paradisuri fiscale, # negocieri, # UE , #Summit