OCDE a desfiintat lista neagra a paradisurilor fiscale

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 14:54
1790 citiri
OCDE a desfiintat lista neagra a paradisurilor fiscale

Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a anuntat ca Filipine, Uruguay, Costa Rica si Malaezia, care figurau pe lista neagra a paradisurilor fiscale, nu mai sunt incluse in aceasta categorie, dupa ce si-au luat angajamentul de a colabora in schimburile de informatii fiscale, scrie AFP.

"Joia trecuta, am comunicat grupului G20 ca exista patru state care nu aplica inca pe scara larga normele internationale. In prezent, cele patru tari s-au angajat sa participe la schimburi de informatii fiscale," a declarat Gurria intr-o conferinta de presa.

Filipine, Uruguay, Costa Rica si Malaezia trebuie deci sa se alature celor 38 de tari incluse pe "lista gri" publicata de OCDE, ce cuprinde tarile ce si-au luat angajamentul de a schimba informatii fiscale, insa nu au semnat inca cele 12 acorduri bilaterale cu statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"Dintre cele 84 de tari membre ale OCDE, niciuna nu mai figureaza pe lista neagra", a adaugat Gurria, felicitand progresul semnificativ adus de mobilizarea liderilor mondiali reuniti la Londra, pe 2 aprilie, in cadrul summitului G20.

Problema paradisurilor fiscale, "gauri negre in privinta finantelor", a fost readusa in discutie in noiembrie 2008, in perioada cea mai grava a crizei financiare, la o reuniune a 17 tari organizata la Paris, la initiativa Germaniei si Frantei.

Statele participante au cerut OCDE sa reactualizeze, pana la mijlocul anului 2009, lista neagra a paradisurilor fiscale, la care Berlinul cerea adaugarea Elvetiei.

In ultima vreme, mai multe state intrate in vizorul comunitatii internationale au oferit dovezi de bunavointa pentru a evita sa fie incluse de OCDE pe lista actualizata pe care o cer tarile mari.

OCDE ia in calcul patru criterii pentru a defini un paradis fiscal: impozite insignifiante sau inexistente, lipsa de transparenta in ceea ce priveste regimul fiscal, lipsa de schimburi de informatii fiscale cu alte state si atragerea de societati paravan cu activitate fictiva. 

#ocd, # paradisuri fiscale, # schimburi informatii, # lista neagra , #Summit