Liderii UE, intr-un summit dominat de criza din Portugalia si interventia militara din Libia

Joi, 24 Martie 2011, ora 23:57
1918 citiri
Liderii UE, intr-un summit dominat de criza din Portugalia si interventia militara din Libia

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana au inceput joi un summit de doua zile, la Bruxelles, dominat de criza politica din Portugalia, care ameninta sa destabilizeze din nou zona euro, si interventia militara din Libia, informeaza Mediafax.

Reuniunea are loc la o zi dupa demisia premierului portughez Jose Socrates, ca urmare a respingerii de catre Parlament a unui nou plan de austeritate.


Aceasta criza politica arunca Portugalia intr-o incertitudine totala, atat politica cat si economica, si risca sa o constranga sa ceara sprijin financiar extern.

 

Inainte de inceperea summitului, mai multi responsabili europeni s-au declarat pregatiti, in anumite conditii, sa sprijine Portugalia cu o suma de circa 75 miliarde de euro, potrivit sefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

 

La acest summit nu este asteptata insa o decizie privind un plan de ajutor pentru Portugalia.


Liderii europeni trebuie sa valideze masurile pregatite de mai multe luni, pentru apararea fata de crizele datoriilor.

Masurile includ consolidarea Fondului de sustinere financiara a zonei euro, crearea unui mecanism permanent care sa inlocuiasca din 2013 facilitatea existenta, precum si intarirea disciplinei bugetare.

Liderii UE vor sa elimine si divergentele referitoare la interventia militara din Libia.

#summit, #criza politica din portugalia, #criza, #zona euro, #interventia militara din liban, #plan de austeritate , #Summit