Deciziile Summitului UE nu au impresionat investitorii

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 08:35
1567 citiri
Deciziile Summitului UE nu au impresionat investitorii

Liderii europeni au promis finantarea cu 200 de miliarde de euro a Fondul Monetar International si au promis sa respecte cererea Bancii Centrale Europene de intarire a politicilor monetare pentru evitarea deficitelor.

De altfel, liderii UE au stabilit, alaturi de presedintele BCE Mario Draghi, ca vor crea o uniune fiscala pentru a preveni alte situatii asemanatoare celei cu care Europa se confrunta acum, dar si deschiderea unui fond permanent de 500 miliarde de euro pentru situatii de criza, scrie Bloomberg.

"Este un rezultat foarte bun pentru membrii zonei euro, s-a pus baza unei uniuni fiscale bune si s-a cazut de acord asupra unor politici fiscale mai disciplinate in tarile din zona euro," a spus Draghi dupa discutiile care au durat 12 ore.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca BCE va administra cele doua fonduri de salvare ale Europei, Fondul European de Stabilitate Financiara si noul Mecanism European de Stabilitate.

In acelasi timp, liderii europeni au "inotat" in ape necunoscute prin planuirea unor reguli bugetare mai stricte intr-o Uniune Europeana partiala, dupa ce Marea Britanie, Ungaria, Suedia si Cehia nu au fost de acord ca tratatul sa acopere toate cele 27 de tari din UE.

Deciziile de la Summit nu au fost primite cu entuziasm

Bursele japoneze si-au recuperat din pierderi dupa declaratiile optimiste ale liderului BCE Mario Draghi. Indicele Nikkei a recuperat pana la 1,1 procente, dupa ce atinsese pierderi de 1,7 puncte procentuale, in timp ce indicele Topix a scazut cu 0,7%.

Valoarea titlurilor Trezoreriei americane au scazut ca reactie la deciziile liderilor reuniti la Bruxelles. Obligatiunile pe zece ani s-au oprit din deprecierea inregistrata in ultimele doua zile dupa anuntul facut de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat ca toate cele 17 tari ale zonei euro au cazut de acord asupra unui control bugetar mai strict. Obligatiunile au castigat doua puncte de baza, sau 0,02%, pana la 1,99 puncte procentuale, conform cifrelor oferite de Bloomberg.

Pretul petrolului, in declin

Pretul petrolului a atins cel mai mare declin saptamanal din septembrie, investitorii speculand ca cererea de combustibil va scadea ca reactie la deciziile luate in cadrul Summitului UE, unde liderii europeni se chinuie sa tina in frau criza datoriilor suverane.

Contractele futures au scazut cu 0,4 procente, dupa ce joi au inregistrat cele mai mari scaderi din ultimele trei saptamani.

"Europa este motorul tuturor pietelor de risc, in acest moment," a spus Ric Spooner, analist al CMC Markets din Sydney. "Implicatiile evidente pentru toate pietele de marfuri, daca vom continua la aceste niveluri de neincredere, vor fi negative asupra cererii mondiale si are potentialul de a scade preturile."

Pretul petrolului Crude cu livrare in ianuarie a pierdut 75 de centi, atingand 97,59 dolari pe baril pe piata din New York. Petrolul Brent cu livrare in ianuarie a inregistrat o scadere de 57 de centi, sau 0,5 procente, pana la 107,54 dolari/baril pe piata Londoneza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere pret petrol, #decizii summit ue, #scadere burse asiatice, #scadere burse, #titluri trezorerie , #Summit