Cursul dolarului se depreciaza, inaintea summit-ului G20

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 12:23
1284 citiri
Cursul dolarului se depreciaza, inaintea summit-ului G20

Bursele europene au deschis vineri in scadere, iar dolarul se depreciaza inainte de summit-ul G20 al ministrilor de finante, ridicand preturile aurului, petrolului si celorlalte marfuri, transmite Reuters, conform Mediafax.

Marile piete de la Londra, Paris si Frankfurt au scazut cu 0,1%, 0,5%, respectiv 0,3% in debutul zilei, iar indicele pan-european de referinta FTSEurofirst 300 a piedut 0,1%, dupa ce Europa inchisese joi la maximul ultimelor sase luni.

Bursele asiatice au crescut vineri datorita actiunilor din sectorul tehnologiei, datorita estimarilor pozitive emise de producatorul de ecrane LG Display.

Asia incheie insa saptamana cu scadere fata de cea precedenta pentru prima data in ultimele doua luni.

Zvonurile legate de summit-ul financiar G20 care are loc in acest weekend sugereaza ca planurile Statele Unite, care includ "aprecierea monedelor subevaluate" fata de dolar, ar putea castiga sprijin in randul liderilor globali.

Tarile G20 ar trebui sa se abtina de la masuri valutare care au ca scop castigarea unui avantaj competitiv pe scena economica globala si sa opteze in schimb pentru politici menite sa reduca dezechilibrele comerciale, a declarat secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, intr-o scrisoare catre sefii finantelor din cele mai puternice 20 de economii ale lumii, care se intalnesc pe finalul acestei saptamani la Gyeongju, in Coreea de Sud.

Reprezentantii Canadei au anuntat deja ca sustin aceasta propunere.

Pe de alta parte, economiile emergente importante, precum China, s-ar putea opune ideii de a permite aprecierea monedelor proprii intr-o perioada marcata de zvonurile ca Federal Reserve se pregateste sa tipareasca din nou bani pentru a interveni in piata spre sustinerea cresterii economice in America.

Pentru pietele financiare, miza summit-ului G20 este continuarea sau incetarea strategiei dominante in ultimele doua luni, de a vinde dolari contra active emergente, marfuri si obligatiuni cu maturitate lunga. In sedinta bursiera de vineri, investitorii au continuat pana acum acest trend. Strategii Citi recomanda pariuri impotriva dolarului inainte de weekend.

Indicele dolarului, care masoara performantele monedei americane fata de un cos de sase valute de referinta, a scazut cu 0,2%.

Bursa de la New York a inchis joi in urcare usoara, dupa un val de vanzari pe finalul sedintei.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis ziua de vineri in urcare cu 0,4%, iar indicele MSCI al pietelor emergente din Asia stagneaza fata de sedinta anterioara, sprijinit de cresteri importante in zona IT.

#burse, #europene, #dolar, #curs, #tari, #emergente, #g20 , #Summit