China va oferi un credit de zece miliarde dolari Organizatiei de Cooperare de la Shanghai

Marti, 16 Iunie 2009, ora 11:15
1320 citiri
China va oferi un credit de zece miliarde dolari Organizatiei de Cooperare de la Shanghai

China a anuntat marti ca va acorda un credit de 10 miliarde dolari Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte Rusia, China si statele din Asia Centrala, pentru a lupta cu efectele crizei financiare, a declarat presedintele chinez, Hu Jintao, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"China a luat decizia de a acorda OCS un credit de zece miliarde dolari pentru a sustine stabilitatea financiara", a declarat acesta, prezent la summitul OCS din Ekaterinburg, in Rusia.

"Statele membre trebuie sa intareasca cooperarea in cadrul Organizatiei", a adaugat acesta.

Rusia a gazduit luni si marti reuniunea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, un forum regional de securitate din care mai fac parte Kazahstanul, Kargazstanul, Tadjikistanul si Uzbekistanul, pe langa Rusia si China.

Acest summit va fi urmat marti de prima reuniune a principalelor state emergente, cunoscute drept statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China). Summitul din Rusia le va oferi, cel mai probabil, acestor state ocazia sa isi argumenteze nevoia de a avea un rol mai important pe piata mondiala.

Impreuna, BRIC reprezinta aproximativ 15% din economia globala de 60.700 miliarde dolari, iar produsul intern (PIB) al Chinei chiar a crescut in ciuda recesiunii care a afectat statele din Occident.

Analistii estimeaza ca in urmatorii 20 de ani, cele patru state impreuna ar putea fi o putere mai mare decit G7, grupul celor mai mari sapte state industrializate, iar economia Chinei ar putea depasi pe cea a Statelor Unite. 

#credit, # summit, # organizatie, # recesiune , #Summit