August, luna in care istoria se schimba. Economia intra intr-o noua era

Sambata, 06 August 2011, ora 09:34
1941 citiri
August, luna in care istoria se schimba. Economia intra intr-o noua era

Istoria demonstreaza ca liderii europeni s-au inselat cand au crezut ca in luna august pot fugi de problemele economice si financiare. In august, de exemplu, Hitler a dat ordin armatei germane sa atace Polonia, armatele pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia, iar tancurile irakiene au intrat in Kuwait, scrie editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times.

In august, de exemplu, Hitler a dat ordin armatei germane sa atace Polonia, armatele pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia, iar tancurile irakiene au intrat in Kuwait, scrie editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times. 

Drama care inconjoara summit-ul de urgenta al liderilor din zona euro organizat la Bruxelles luna trecuta a fost produsa printre altele de pericolul ca haosul va cuprinde pietele financiare daca Grecia nu primeste din nou bani.

Unul din motivele nespuse ale grabei cu care au actionat liderii europeni a fost insa nevoia disperata de a incropi un plan inainte de venirea vacantei. Summit-ul poate fi considerat un succes avand in vedere spatiul limitat de menavra al participantilor.

Este mai mult ca sigur ca intalnirea nu a pus capat crizei din zona euro, dar liderii europeni s-ar putea sa fi facut destul pentru a nu fi nevoiti sa convoace un alt summit inainte de septembrie.

Potrivit Ziarului Financiar , cand ceva dramatic se intampla in august, liderii europeni sunt adesea prinsi pe picior gresit.

In august 2008, cand tancurile rusesti marsaluiau prin Georgia, ministrul britanic al afacerilor externe din acea vreme, David Miliband, a trebuit sa gestioneze criza prin telefonul mobil, el aflandu-se in vacanta in Spania.

Cand Miliband si-a ocupat functia, se "lafaia" cu gandul ca marele lui birou este acela din spatele caruia predecesorul sau Edward Grey rostea in ajunul Primului Razboi Mondial faimoasele cuvinte: "Luminile se sting in toata Europa. Nu le vom mai vedea aprinzandu-se niciodata in vremea noastra".

Grey vorbea seara, la inceputul lui august 1914, cand a izbucnit razboiul.

Dupa 25 de ani, in august 1939, Europa se indrepta din nou catre razboi.

Pe 23 august a fost anuntat, unei lumi socate, pactul Molotov-Ribbentrop, dintre Rusia sovietica si Germania nazista, care a facut inevitabila invazia Poloniei si cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In noaptea de 31 august, Adolf Hitler a ordonat armatei germane sa atace Polonia.

Tendinta crizelor internationale de a izbucni in august persista si in epoca moderna. Primavara revolutionara de la Praga a fost zdrobita cand Uniunea Sovietica si aliatii pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia, in august 1968.

Presedintele american George H. W. Bush a observat cu siguranta ca este ceva ciudat cu miezul verii. Primii lui trei ani de mandat au fost caracterizati de evenimente majore, in luna august.

In august 1989, s-a facut prima bresa in Cortina de Fier, cand Ungaria si-a deschis granitele cu Austria declansand sirul de evenimente care a dus la caderea zidului Berlinului o luna mai tarziu.

In august 1990, Irakul lui Saddam Hussein a invadat Kuwaitul, iar in cateva saptamani, Bush si-a adunat aliatii si a pornit primul razboi din Golf. Un an mai tarziu, in august 1991, Bush a anuntat ca in URSS are loc o lovitura de stat, iar Mihail Gorbaciov a fost arestat.

In doar cateva zile, URSS a inceput sa se destrame.

Intre timp, presedintele a inceput sa vada un model: "Ce este cu luna august?", a intrebat el tare.

Intrebarea este pertinenta. O explicatie ar fi ca lumea democrata tinde sa fie pe jumatate adormita, sau pe plaja, in august, ceea ce face ca aceasta luna sa fie ideala pentru dictatori si autocrati sa actioneze.

In timp ce pare a fi o practica standard ca razboaiele sa fie pornite in august, ar fi deplasat sa inscenezi o criza financiara in vacanta de vara. Oamenii care stiu mai multe in acest domeniu vor spune, insa, ca exista precedente.

Speculatiile impotriva lirei sterline au fortat Marea Britanie sa iasa din mecanismul cursului de schimb (ERM) in august 1992. Moneda tailandeza s-a prabusit in august 1977, punand bazele unei crizei financiare asiatice.

Dar in lumea occidentala, marile crize financiare au asteptat in general pana in toamna.

Crash-ul de le Wall Street din 1929 si versiunea miniaturala din 1987 s-au produs in septembrie. Este adevarat ca primele semne ale actualei crize au venit printr-o injectie de lichiditate de la BCE in august 2007. Dar colapsul Lehman Brothers nu a urmat decat in septembrie 2008.

Poate ca in zona euro criza va reinvia mai devreme decat au stabilit politicienii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#august, #economie, # criza, #criza internationala , #Summit