Summit-ul G20: Intre galceava si diplomatie de tip "koala"

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 08:15
1663 citiri
Summit-ul G20: Intre galceava si diplomatie de tip "koala"
Foto: Daily Mail

Australia a platit jumatate de miliard de dolari australieni, aproximativ 420 milioane de dolari americani, pentru a fi gazda unei reuniuni de doua zile a celor mai puternici 20 de oameni de stat din lume. Pentru un weekend, lideri politici de pe toate continentele si-au dat intalnire la Brisbane in incercarea de a stabili cursul pe care lumea ar trebui sa il urmeze in viitorii ani.

Temele principale de discutie pe care toti cei prezenti le doreau abordate se refereau la amenintarea crescanda a Statului Islamic, criza Ebola, scaderea pretului petrolului, tensiunile dintre Rusia si restul lumii in problema ucraineana si mai ales, discutiile pe componenta economica a summit-ului G-20 desfasurat in Australia, observa redactorii BBC.

Crestere de 2%

Pe acest ultim segment, toata lumea a parut sa fie de accord in sustinerea unei declaratii comune prin care fiecare stat reprezentat la Brisbane s-a angajat sa contribuie la realizarea dezideratului de crestere economica continua in urmatorii patru ani, cu un ritm sustinut de 2%.

In cifre, acest lucru poate fi tradus printr-o infuzie de 2000 de miliarde de dolari in economia globala. De pe margine, publicul spectator a avut in schimb vaga impresie ca asista la o excursie de lux a liderilor politici fara vreo finalitate vizibila. "Vin aici, se cazeaza in hotelurile noastre, consuma cateva phare de chardonnay si nu fac altceva decat sa se impauneze", a replicat un localnic pe tema discutiilor purtate in cadrul summit-ului G-20.

Ursul rusesc si Koala

Intalnirea fata in fata a celor 20 de sefi de stat si guverne din lume a aratat publicului un Vladimir Putin aproape ostracizat printre ceilalti invitati pe masura ce tirul discursurilor se intetea pe tema conflictului existent intre Rusia si Ucraina. Chiar si cu presedintele Statelor Unite si cu premierul englez David Cameron amenintand cu intensificarea restrictiilor impuse Rusiei, Putin nu a parut extrem de afectat de situatie.

Este posibil ca liderul rus sa se fi amuzat copios chiar dupa intalnirea cu premierul australian Tony Abbott, mai ales dupa interventiile de vitejie ale acestuia in care promitea sa-l contreze din plin pe rus. O "contra" care nu a mai venit pe masura ce amandoi interlocutorii au parut sa se amuze de exemplarele de koala folosite pe post de mascote vii in cadrul manifestarii.

Presa occidentala a relatat pe indelete tiradele acide indreptate impotriva lui Vladimir Putin, in timp ce in Rusia masina propagandistic in a-l scoate pe acesta in pozitia de supererou ce infrunta cu pieptu-i de arama navala capitalistilor vestici si hoarda NATO ce o insoteste. Despre vreo schimbare de directie in politica liderului rus, in schimb, nici pomeneala.

Mascote cu mesaj

Spre rusinea oficialilor australieni, tema politicilor globale de mediu nu a fost inclusa pe agenda oficiala a summit-ului, desi a razbatut surprinzator la finalul celor doua zile de sedinte. Desi anuntul facut de Statele Unite si China privind reducerea emisiilor de carbon in viitor fusese deja facut la finalul intalnirii APEC de acum o saptamana si jumatate, presedintele Obama a reluat aceasta discutie in cadrul cuvantarii adresate studentilor Universitatii Queensland.

Este posibil ca gestul presedintelui american sa fi fost inspirat si de prezenta ursuletilor koala folositi pe post de mascote cu mesaj de catre gazde. Pentru publicul australian simplu insa, summit-ul ramane doar o intalnire a unor lideri de stat chemati sa isi etaleje costumele si sa se joace pe indelete cu cateva animalute exotice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit G20 2014, #summit G20 Australia, #discutii economie globala , #summit G20