Summit G20: Care au fost principalele puncte de discutie la Ciudad de Mexico

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:32
2569 citiri
Summit G20: Care au fost principalele puncte de discutie la Ciudad de Mexico

Posibila crestere a taxelor si taierile bugetare din SUA, precum si criza datoriilor suverane din Europa, au constituit principalele puncte de discutie de pe agenda Summitului G20 din Ciudad de Mexico.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai puternice 20 de economii din lume, reuniti in Mexic, si-au exprimat ingrijorarea ca schimbarea politicilor fiscale ale SUA din 2013 ar putea sa arunce aceasta tara din nou in recesiune, iar fenomenul s-ar repercuta ulterior asupra economiei la nivel global, scrie Reuters.

"Nu putem sa cerem nimic Statelor Unite cu doua zile inainte de alegeri. Dorim totusi (n.r. ca aceasta tara) sa recunoasca ca exista o problema care trebuie rezolvata. Si a recunoscut", a declarat unul din oficialii europeni prezenti la summit.

Cu toate acestea, o parte din participantii la reuniune s-au aratat mai ingrijorati de criza datoriilor suverane din Europa.

"Cred ca in comparatie cu criza zonei euro, problema cresterii fiscalitatii (n.r. din SUA) este mult mai simplu de rezolvat", a afirmat Ministrul de Finante sud-coreean Bahk Jae-wan.

Pozitia Germaniei in aceasta problema a fost insa ca, pe langa Europa, SUA si Japonia sunt la fel de responsabile pentru asigurarea stabilitatii economice la nivel global.

Reprezentantii G20 au ajuns totusi la un acord asupra unei declaratii comune, in care isi manifesta ingrijorarea fata de riscurile cu care se confrunta economia mondiala.

"Cresterea la nivel mondial ramane modesta, iar riscurile raman crescute, inclusiv din cauza intarzierilor in implementarea politicilor anuntate recent in Europa, a posibilei inaspriri a politicilor fiscale in SUA si Japonia, precum si a cresterii incetinite de pe unele piete emergente si a socurilor de pe anumite piete de materii prime", se precizeaza in versiunea initiala a comunicatului comun.

#summit G20 Mexic, #discutii summit G20, #taieri bugetare G20, #criza Europa G20, #probleme G20 , #summit G20