Liderii europeni il pun la zid pe Papandreou

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 23:00
1748 citiri
Liderii europeni il pun la zid pe Papandreou
Sursa: pragueinsider.org

Liderii Europei l-au chemat pe primul ministru grec Giorgios Papandreou la Cannes pentru a clarifica situatia Greciei. Salvarea zonei euro depinde de rezultatul discutiilor din aceasta seara.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ii vor impune lui Papandreou respectarea intelegerii pe care au avut-o la summit-ul european de joi.

"Aceasta veste a uimit toata Europa. Planul este singura cale de a rezolva problema datoriilor Greciei", a spus Sarkozy la aflarea vestii ca Papandreou vrea sa faca un referendum national pe tema planului de salvare, citat de Reuters.

"Ar fi de ajutor daca vom afla clar ce drum vrea sa apuce Grecia", a intarit ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, intr-un ziar german.

UE si Comisia Europeana fac presiuni asupra lui Papandreou

Consiliul Europei si Comisia Europeana au luat, de asemena, pozitie la anuntul pe care l-a facut Papandreou si il sfatuiesc sa implementeze planul de salvare.

"Suntem convinsi ca acordul este cea mai buna solutie pentru Grecia. Avem increderea ca va onora angajamentul pe care l-a facut in fata zonei euro si a comunitatii internationale", au afirmat presedintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, intr-o declaratie comuna, informeaza Marketwatch.

Comisarul German Guenther Oettinger a spus ca actiunile lui Papandreou "au inrautatit considerabil situatia tarilor care nu au rating ridicat si ar putea creste pericolul unor noi retrogradari".

Reactiile nu s-au limitat la granitele Europei. Ministrul de finante al Japoniei, Jun Azumi, a spus ca "toata lumea a ramas perplexa" la auzul deciziei lui Papandreou si ca problema va fi transata la summitul de la Cannes, informeaza Bloomberg.

Reuniunea de la Cannes hotaraste soarta euro

Premierul Greciei va fi insotit si de ministrul de finante elen, Evangelos Venizelos, care tocmai a fost externat din spital si care a declarat ca nu stia nimic despre intentiile lui Papandreou de a organiza referendumul.

La intalnirea care va avea loc la Cannes, la ora 20.00, vor mai participa presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, directorul FMI, Christine Lagarde si alte autoritati ale Uniunii Europene. Raspunsul pe care il vor da liderii europeni dupa reuniunea ce va avea loc in aceasta seara este deosebit de important.

Anuntul organizarii referendumului a doborat bursele din intreaga lume, iar investitorii asteapta cu sufletul la gura noile decizii.

Grecia va intra in faliment daca nu va aplica planul convenit cu liderii europeni.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy vor avea o intalnire preliminara la ora 18:00, fara prim ministrul grec.

"Avand in vedere starea pietelor si a mediului de afaceri in general, este clar ca liderii vor munci din greu sa transmita un mesaj pozitiv de cooperare si solidaritate", spune Erik Nielsen, economist la UniCredit Bank, Londra.

"Din pacate, insa, este greu sa fii prea optimist", adauga Nielsen, citat de Bloomberg.

Irlanda este afectata de indecizia Greciei

Fondul european de salvare (EFSF) a confirmat pentru RTE News ca a amanat ajutorul pe care trebuia sa il acorde Irlandei, ce consta in 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni guvernamentale. Un purtator de cuvant al EFSF a spus ca amanarea se datoreaza "conditiilor pietei", referindu-se la valurile starnite de anuntarea referendumului din Grecia, informeaza The Guardian.

Parlamentul grec discuta referendumul

Miercuri, la ora 18.00, la Atena vor incepe dezbaterile parlamentare pe tema referendumului. Daca decizia guvernului va primi sustinere parlamentara la votul ce va avea loc vineri, referendumul ar putea avea loc in luna decembrie.

Guvernul de la Atena a decis crearea unei comisii care va pregati detaliile referendumului asupra planului european de salvare a Greciei. Potrivit Ministrului de interne, Haris Kastanidis, intrebarea la care vor fi chemati sa raspunda grecii va fi "acceptati sau nu acordul?" de la Bruxelles. Oficialul a respins posibilitatea ca intrebarea sa se refere la ramanerea tarii in zona euro. "Guvernul nu poate pune sub semnul intrebarii drumul european al tarii", a spus Kastanidis, citat de Agerpress.

Opozitia din Grecia spune ca va incerca prin toate mijloacele sa opreasca desfasurarea referendumului, potrivit liderului conservator Antonis Samaras, care se va intalni astazi cu grupul parlamentar pentru a decide strategia pe care o vor adopta.

#Papandreou Merkel, #referendum Papandreou, #criza grecia, #criza ue, #summit g20, #criza datoriilor suverane Europa , #summit G20