Guvernul italian se intalneste inainte de summit-ul G20

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 19:03
1077 citiri
Guvernul italian se intalneste inainte de summit-ul G20

Premierul italian Silvio Berlusconi a convocat, miercuri, o sedinta extraordinata de guvern, pentru stabilirea unor noi reforme bugetare inainte de summit-ul G20, in incercarea de a calma turbulentele din piete care ameninta sa atraga cu totul tara in criza.

Berlusconi este supus unor presiuni din ce in ce mai mari sa demisioneze si sa transfere puterea unui guvern de uniune nationala.

Premierul italian a avut, in aceasta dimineata, intalniri de patru ore cu oficiali de rang inalt si ministri, inaintea sedintei de guvern programata pentru ora 19:00 GMT.

Executivul va analiza diverse optiuni de accelerare a reformelor, precum amendamente la un proiect aflat deja in Senat, a declarat ministrul Infrastructurii, Altero Matteoli.

Berlusconi vrea sa mearga la reuniunea G20 cu masuri concrete.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut usor miercuri, de la nivelul record atins cu o zi in urma, dar se mentine peste 6,2%, chiar si cu sprijinul achizitiilor de titluri de catre Banca Centrala Europeana.

Decizia surprinzatoare a Greciei de a organiza un referendum privind al doilea plan de salvare a tarii a amplificat temerile legate de stabilitatea altor tari puternic indatorare, precum Italia, a treia mare economie din zona euro.

Berlusconi s-a angajat in fata partenerilor europeni sa aplice reforme precum concedierile mai usoare, inclusiv in sectorul public, si majorarea varstei de pensionare, dar masurile vor intra in vigoare abia peste mai multe luni.

Autoritatile incearca sa pregateasca noi masuri, inclusiv eliminarea unor scutiri fiscale si liberalizarea pietei muncii, care sa fie incluse in proiectul de buget.

Alte posibile masuri, precum o taxa pe avere si o eventuala amnistie fiscala, au provocat dezacorduri puternice intre ministri.

O serie de masuri de austeritate aprobate in vara au rolul sa echilibreze bugetul Italiei pana in 2013, dar guvernul a fost criticat pentru ritmul lent de adoptare si aplicare a reformelor.

Italia este o economie prea mare pentru a putea fi salvata de Europa, in cazul in care costul imprumuturilor va scapa de sub control.

Cresterea economica este lenta, guvernul este divizat si ineficient, iar datoria publica, de 1.900 miliarde de euro, este echivalenta cu 120% din PIB.

#Berlusconi intalnire guvern Italia Summit, #Berlusconi Guvern Italia , #summit G20