G20: Tensiuni intre SUA si Germania pe tema ajutorului financiar

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 10:06
1792 citiri
G20: Tensiuni intre SUA si Germania pe tema ajutorului financiar

SUA si Germania s-au contrazis in privinta abordarii crizei datoriilor suverane din Europa, in cadrul reuniunii G20 care se desfasoara in acest weekend in Mexico City.

In timp ce reprezentantii americani isi doresc actiuni mai ferme din partea Europei, Germania sustine ca s-au luat toate masurile necesare pentru redresarea economica.

Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, a indemnat Europa sa isi intensifice actiunile impotriva crizei economice, pentru ca acestea sa capete "credibilitate" la nivel mondial, potrivit Bloomberg.

Geithner a fost contrazis doua ore mai tarziu de ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, care a precizat ca cel de-al doilea ajutor financiar in valoare de 130 miliarde euro, acordat Greciei in data de 21 februarie, este suficient pentru a demonstra ca Europa face suficiente eforturi de combatere a crizei economice.

"Indraznesc sa spun ca Europa si-a facut temele. Reducerea datoriilor publice arata ca suntem pe drumul cel bun, in timp ce masurile de austeritate si flexibilizarea pietei muncii sunt necesare pentru impusionarea cresterii economice pe termen lung. Sunt singurele moduri in care putem recastiga increderea", a declarat Wolfgang Schaeuble.

Germania sustine ca s-ar putea face mai multe eforturi pe plan mondial pentru combaterea crizei din Europa si insista pentru crearea unei centuri financiare de siguranta care sa protejeze Grecia de riscurile unui faliment necontrolat, care nu ar face decat sa adanceasca criza zonei euro.

Jens Weidmann, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei si membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, a declarat ca Germania finanteaza deja criza europeana cu o suma disproportionat de mare si ca insista pentru disciplina bugetara, care va asigura o uniune monetara mai stabila.

Scepticismul american

Eforturile de strangere a fondurilor sunt ingreunate de opozitia SUA, in conditiile in care tot mai multe tari ii imbratiseaza punctul de vedere.

Ministrul de finante brazilian, Guido Mantega, a declarat dupa o intalnire cu omologii tarilor din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), ca Europa trebuie sa actioneze mai convingator. In plus, tarile emergente vor fi de acord sa contribuie la fondul de ajutor doar atunci cand va vor avea un cuvant mai important de spus in cadrul Fondului Monetar International.

"Inteleg ca toata lumea isi doreste ca Europa sa puna mai intai resursele proprii in joc, insa celelalte tari trebuie sa inteleaga ca redresarea economica a Europei este in interesul tuturor", a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

In cazul in care ministrii de finante si guvernatorii celor mai puternice 20 de economii ale lumii nu vor ajunge la un acord in ceea ce priveste suplimentarea fondurilor FMI pentru finantarea crizei datoriilor suverane din Europa, urmatoarea sansa ar putea fi in aprilie, la intalnirea semestriala a Fondului sau in iunie, cand liderii G20 se reunesc in Mexic.

_____________________________________________________________________________________

UPDATE

In ceea ce priveste pretul petrolului, statele producatoare de titei din cadrul G20 sunt de acord este nevoie de eforturi comune pentru a feri economia mondiala de efectele unui asemenea dezechilibru.

"Evolutia preturilor petrolului este unul dintre potentialele riscuri care ameninta economia globala, insa statele G20 sunt constiente de aceasta problema. Tarile producatoare de petrol cunosc acest potential risc si au aratat ca vor actiona pentru a preveni materializarea lui", a declarat Vittorio Grilli, adjunctul ministrului italian al Economiei.

_____________________________________________________________________________________

La summitul din acest weekend, iau parte liderii celor mai mari economii de pe glob - 19 tari plus Uniunea Europeana. La eveniment vsunt prezenti ministri de finante si guvernatorii din Mexic, Africa de Sud, Canada, SUA, Argentina, Brazilia, China, Japonia, Coreea de Sud, India, Indonezia, Arabia Saudita, Rusia, Turcia, Franta, Germania, Italia, Australia, Marea Britanie si Uniunea Europeana.

#summit G20 Mexico City, #Germania G20 Mexic, #SUA G20 Mexic, #summit G20 ajutor financier , #summit G20