G20: Ce sanse are Europa sa obtina ajutor suplimentar

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 10:46
1489 citiri
G20: Ce sanse are Europa sa obtina ajutor suplimentar
Summit G20

Marile puteri economice ale lumii considera ca Europa trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a combate criza financiara, inainte de a primi ajutor suplimentar, sub forma unui "scut financiar" al FMI.

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii se intalnesc in acest weekend in Mexico City, in speranta ca Japonia, China si alte tari vor fi de acord sa contribuie la FMI cu fonduri mai mari pentru putea ajuta tarile din zona euro care sufera de lipsa de lichiditate, potrivit Reuters.com.

Tarile din G20, in expectativa

Cu toate acestea, tarile din G20 insista asupra faptului ca Europa trebuie mai intai sa isi activeze propriile fonduri de salvare.

"Nu ma astept ca in cadrul acestui summit sa se ia decizia de crestere a resurselor FMI", a declarat Jens Weidmann, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei si membru in Consiliul Bancii Centrale Europene.

De asemenea, gazda summitului, ministrul de finante mexican Jose Antonio Meade, a declarat ca este inca prea devreme pentru a discuta despre sumele cu care tarile din G20 ar putea contribui la cresterea fondului de ajutor al FMI.

Mexic a luat parte la toate intalnirile anterioare ale G20, fiind gazda intalnirii ministeriale din 1993. In acest moment, presedintia G20 se afla in mainile statului din America de Nord, care va gazdui inclusiv summitul liderilor statelor care fac parte din G20 in iunie 2012.

Fondul Monetar International doreste sa creasca cu 600 miliarde de dolari resursele suplimentare pentru zona euro, insa planul intampina opozitia unor tari precum SUA sau Canada.

"Nu dorim ca FMI sa substituie un raspuns european mai ferm", a declarat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei ameicane.

Pe de alta parte, chiar daca SUA ar avea bunavointa necesara, este putin probabil ca administratia Obama sa reuseasca sa obtina aprobarea Congresului intr-un an electoral.

Germania reactioneaza

Germania sustine ca s-ar putea face mai multe eforturi pe plan mondial pentru combaterea crizei din Europa si insista pentru crearea unei centuri financiare de siguranta care sa protejeze Grecia de riscurile unui faliment necontrolat, care nu ar face decat sa adanceasca criza zonei euro.

Weidmann a declarat ca Germania finanteaza deja criza europeana cu o suma disproportionat de mare si ca insista pentru disciplina bugetara, care va asigura o uniune monetara mai stabila.

In cazul in care nu se va decide sulimentarea fondurilor FMI in cadrul acestui summit, urmatoarea sansa ar putea fi in aprilie, la intalnirea semestriala a Fondului sau in iunie, cand liderii G20 se reunesc in Mexic.

La summitul din acest weekend, iau parte liderii celor mai mari economii de pe glob - 19 tari plus Uniunea Europeana. La eveniment vsunt prezenti ministri de finante si guvernatorii din Mexic, Africa de Sud, Canada, SUA, Argentina, Brazilia, China, Japonia, Coreea de Sud, India, Indonezia, Arabia Saudita, Rusia, Turcia, Franta, Germania, Italia, Australia, Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire G20 2012, #summit G20 Mexic, #discutii G20 Mexic , #summit G20