G20: 29 de banci de importanta sistemica vor fi obligate la rezerve de capital mai mari

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 20:43
1258 citiri
G20: 29 de banci de importanta sistemica vor fi obligate la rezerve de capital mai mari

Autoritatile de reglementare internationale au identificat 29 de banci, dintre care 17 din Europa, care au o importanta sistemica pentru sistemul financiar mondial si vor fi obligate sa detina rezerve de capital mai mari cu 1-2,5 puncte procentuale fata de alte institutii de credit.

Dintre bancile mentionate la reuniunea G20 de la Cannes, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite si 4 din Asia, se arata intr-un comunicat al Fondului de Stabilitate Financiara (FSF).

Unele banci din Uniunea Europeana sunt deja obligate sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de saptamana trecuta. Potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene, aceste banci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro.

Intre bancile europene de importanta sistemica patru sunt din Franta, respectiv BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale si BPCE, acestea fiind deja anuntate de presedintele Nicolas Sarkozy.

Bancile germane Deutsche Bank si Commerzbank se afla si ele pe lista.

Alte patru banci sunt din Marea Britanie, intre care HSBC Holdings si Royal Bank of Scotland Group.

Pe lista mai figureaza din Europa ING (Olanda), Banco Santander (Spania), UniCredit (Italia) si UBS (Elvetia).

Goldman Sachs, JP Morgan si Citigroup se afla intre bancile americane anuntate, iar intre institutiile de credit din Asia se numara Bank of China.

Lista nu este definitiva, ci va fi actualizata anual si publicata in noiembrie.

Deocamdata pe aceasta lista figureaza numai banci, dar este posibil ca in viitor sa fie incluse si alte companii financiare.

Aceste banci, al caror faliment poate afecta intreaga economie, vor fi obligate de la sfarsitul lui 2012 sa se conformeze unui regim special de demontare a operatiunilor in caz de dificultati.

Decizia privind cresterea ratei de adecvare a fost aprobata de G20 in tandem cu masuri de asigurare a demontarii ordonate a bancilor falimentare si de protejare a contribuabililor de costuri.

Intre aceste masuri se afla si dreptul autoritatilor de reglementare de a impune pierderi creditorilor neasigurati ai bancilor afectate de criza.

Autoritatile de reglementare vor astfel sa evite o repetare a dramei derulate in timpul crizei financiare, cand prabusirea Lehman Brothers in 2008 a provocat un cutremur in economia mondiala.

"Marea lectie a crizei a fost ca lumea are nevoie de un sistem de demontare a institutiilor financiare, indiferent de marime, daca are probleme", a explicat presedintele FSF, Mario Draghi.

Odata ce recomandarile vor deveni lege, aceste norme vor da autoritatilor nationale puterea de a interveni rapid si decisiv pentru "a desface ordonat o companie de importanta sistemica aflata in faliment", a adaugat Draghi, care a devenit la 1 noiembrie presedintele Bancii Centrale Europene.

Autoritatile de reglementare au impus anul trecut tuturor bancilor, prin intermediul regulilor internationale Basel III, o rata de adecvare a capitalului de 7%, fata de nivelul minim anterior de numai 2%.

Necesarul suplimentar de capital va trebui indeplinit treptat in perioada 2016-2018. Bancile care nu vor respecta noile reguli vor fi supuse unor restrictii privind plata dividendelor si bonusurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Summit G20 banci, #G20 capital banci, #G20 suplimentare capital banci , #summit G20