Ce s-a discutat la summit-ul G20. Vezi cele mai importante decizii

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 17:00
2007 citiri
Ce s-a discutat la summit-ul G20. Vezi cele mai importante decizii
Liderii G20 discuta in cadrul summitului ce are loc la Cannes / SURSA: AP

Liderii G20 au vorbit, vineri, despre stabilitatea economica a Europei si au reiterat planurile de rezolvare a crizei de saptamana trecuta. S-a discutat despre intarirea FMI, Greciei i s-a cerut sa isi respecte angajamentele, iar Roma va ramane sub supravegherea FMI.

Discutiile din summit-ul G20 nu s-au rezumat doar la Europa, Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, subliniind necesitatea eliminarii dezechilibrelor economice pe plan mondial. Acesta a mai spus ca trebuie luate "masuri pentru excesele care se intampla pe piata alimentara".

Prioritatea liderilor G20 este cresterea puterii Fondului Monetar International, prin realizarea unui fond constituit din membrii tarilor dezvoltate, protejarea economiilor vulnerabile, stabilitatea zonei euro si implementarea unui sistem de taxe eficient.

Liderii europeni au sustinut stabilitatea euro printr-un efort clar si au dat un mesaj de determinare pentru ajutorul tarilor aflate in "aceasta situatie fara precedent".

"Masurile pentru zona euro sunt mai necesare ca niciodata", a spus Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene.

Liderii G20 au discutat intarirea FMI, prin realizarea unui fond constituit din membrii tarilor dezvoltate. Acest fond ar fi necesar "din cauza situatiei in care ne aflam si a instabilitatii pe piete", a spus oficialul european.

Sarkozy: Paradisurile fiscale ar putea fi ostracizate

Liderii G20 au ajuns la o intelegere de a pastra o atitudine ferma fata de Grecia. Atitudinea ferma se pastreaza si fata de "paradisurile fiscale", tari care ar putea fi ostracizate de comunitatea internationala, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy, intr-un discurs in cadrul summit-ului G20 de la Cannes.

"Salut eforturile Italiei, care a luat masurile necesare pentru a atinge un buget echilibrat in 2013. Italia este un stat de baza in zona euro, dar si in economia mondiala", a declarat presedintele francez, citat de BBC.

Potrivit lui Sarkozy, Franta, Germania si cateva alte state ar fi sustinut o taxa de tranzactii financiare.

Berlusconi: Euro a adus Italia "la sapa de lemn"

In plus, Italia refuza oferta de ajutor financiar de la Fondul Monetar International, a anuntat prim ministrul italian, Silvio Berlusconi, care a ca argumentat gestul spunand ca ajutorul "nu era necesar".

Obama, la summit-ul G20: Europa a facut progrese

Presedintele american, Barack Obama s-a aratat incantat de evolutia deciziilor luate la Cannes. "Reusita Europei reprezinta un interes major pentru Statele Unite, intrucat taramul european este cel mai mare partener comercial pentru SUA", a declarat presedintele american.

Lagarde, la G20: FMI nu va imprumuta Fondul European de Stabilitate Financiara

Seful FMI, Christine Lagarde a declarat, vineri, in cadrul summit-ului G20 ca Fondul Monetar International nu va contribui cu bani la Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru ca FMI imprumuta tari, nu entitati legale.

Grecia trebuie sa isi respecte angajamentele

Totodata, Barosso afirma ca liderii G20 sunt complet angajati in sustinera Greciei, care trebuie sa respecte deciziile luate anterior de liderii europeni.

"Grecia trebuie sa arate angajament fata de deciziile pe care le-a luat. E nevoie de unitate politica in Grecia, unitate nationala si de consensul fortelor politice pentru o situatie economica stabila", a spus Barosso.

Roma, sub supravegherea FMI

Comisarul European a confirmat ca Italia a cerut ca Fondul Monetar European sa supravegheze implementarea masurilor luate pentru scaderea datoriilor. Totodata, situatia Romei va fi evaluata de Comisia Europeana.

"Reformele sunt importante pentru viitorul Italiei si al zonei euro. Comisia Europeana va evalua situatia din Italia saptamana viitoare. Vom face tot ce ne sta in putere pentru a ne asigura de efortul pe care toti membrii zonei euro trebuie sa le faca" a mai spus Barosso.

Combaterea dezechilibrelor mondiale

Discutiile G20 nu s-au referit doar la Europa. Barosso a spus ca s-a discutat o eliminare a dezechilibrelor economice.

"Trebuie sa facem mai multe pentru a echilibra productia mondiala, cresterea productivitatii si crearea unor noi locuri de munca."

Presedintele Comisiei Europene a spus ca a fost luata in discutie si taxa pe tranzactiile financiare globale, dar nu a fost luata nicio decizie, din cauza controverselor.

Barroso a mai precizat ca ministrii pentru comert trebuie sa vina cu un plan de progres pana la sfarsitul acestui an, care sa aduca o dezvoltare pozitiva prin regandirea masurilor protectioniste.

Liderii G20 au mai discutat problema agriculturii, ridicata de Franta. Barosso spune ca trebuie sa ia "masuri pt excesele care se intampla pe piata alimentara."

Presedintele Comisiei Europene spune ca summitul a fost unul de succes dar sunt multe de facut in Europa si la nivel global. Barosso vorbeste despre o guvernare globala, pentru ca "statele sunt mai interdepenre ca niciodata".

Discutiile liderilor celor mai importante 20 de tari din lume vor continua astazi, pe ordinea de zi fiind mai multe subiecte, informeaza The Guardian.

Lupta impotriva evaziunii fiscale

Liderii G20 vor semna un act denumit "conventia pentru lupta impotriva evaziunii fiscale" Este singura conventie care va fi semnata de toti liderii G20 care vor participa la summit.

"Conventia este o unealta care ajuta tarile sa impartaseasca informatii despre platitorii de taxe. Multe tari vor semna doar scrisori de intentie, dar este un pas important pentru transparenta taxelor", crede consultantul Martin Hearson.

Lista neagra a jurisdictiilor necooperative

O lista neagra a jurisdictiilor necooperative a fost publicata la summitul G20 ce a avut loc in Londra, in 2009. Lista a fost adusa la zi inaintea summitului, dupa noi standarde, incluzand 11 jurisdictii.

Lupta impotriva paradisurilor fiscale "nu se va face fara o lista", a spus miercuri presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Prin acest act, liderii G20 inteleg efectele negative produse de paradisurile fiscale si de trucurile multinationalelor asupra tarilor emergente.

Pe de alta parte, organizatia umanitara Action Aid semnaleaza faptul ca ordinea de zi a summitului G20 nu tine cont de recomandarile facute de mai multe rapoarte ale organizatiilor internationale, care privesc obligarea companiilor petroliere si de minerit sa publice platile pe care le fac guvernelor.

Ce s-a discutat ieri

Liderii G20 au discutat marirea puterii de imprumut a FMI cu 250 de miliarde de dolari.

China a spus ca nu isi va lasa moneda sa se aprecieze, raspunzand negativ liderilor G20, in timp ce Rusia a declarat ca face demersurile de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului.

Liderii G20 vor inasprirea reglementarilor bancare astfel incat sa supravegheze pietele CDS (credit default swamp) si sa controleze zona bancara nereglementata.

#summit G20 decizii, #discutii summit G20, #declaratii summit G20, #summit G20 criza datoriilor , #summit G20