Rusia baga in sperieti Europa: Suedia, gata sa revina la serviciul militar obligatoriu

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:24
6986 citiri
Rusia baga in sperieti Europa: Suedia, gata sa revina la serviciul militar obligatoriu
Foto: Wikimedia

Suedia ia in considerare revenirea la serviciul militar obligatoriu, pentru a acoperi deficitul de personal din armata, in fata provocarilor reprezentate de Rusia si valul de imigranti.

Tema a aparut de mai multe ori in ultimele luni in discursul oficialilor de Stockholm, iar ministrul de Externe, Margo Wallstrom, crede ca acesta problema ar trebui adusa in dezbatere, in contextul reluarii actiunilor ostile ale Moscovei in Europa, anunta International Business Times.

Rusia si imigrantii, provocari majore

"Sunt printre cei care favorireaza o varianta moderna de serviciu militar obligatoriu, in care barbatii si femeile sa fie reprezentati in mod egal, la fel ca si militarii rezervisti si civilii.

Imaginati-va ce bine ar fi fost sa avem civili in rezerva, in toamna anului trecut, pentru a suplimenta fortele agentiei pentru imigratie", a comentat Wallstrom in cadrul unei conferinte dedicate apararii.

In 2015, Suedia a primit 160.000 de refugiati, raportul dintre acestia si populatia locala fiind cel mai ridicat din Europa.

Serviciul militar obligatoriu din Suedia a fost abolit in 2010, la propunerea guvernului de centru-dreapta din acea perioada.

In acest moment insa, coalitia formata din Social-Democrati si Verzi crede ca revenirea la inrolarile in masa ar fi o solutie buna pentru a consolida armata suedeza.

Un sondaj de opinie efectuat la inceputul acestui an arata ca ideea se bucura de sustinerea a 70% din populatia Suediei, respondentii aratandu-se de acord si cu varianta egalitatii intre sexe.

Doar 16 procente din populatia adulta a tarii se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu.

Deficitul de personal al fortelor armate suedeze se ridica la 7.500 de soldati, multi rezervisti fiind chemati la datorie pentru a suplini lipsa noilor recruti, arata cotidianul suedez Local.

Problema lipsei de personal in armata suedeza vine intr-un moment in care Rusia manifesta tendinte ostile fata de statele europene din zona Marii Baltice si isi continua rolul de agitator in estul Europei prin intretinerea conflictului din estul Ucrainei.

Actiunile provocatoare ale Moscovei din ultimii doi ani au constat si in verificarea capacitatii de raspuns a fortele aeriene sau navale ale statelor din Peninsula Scandinava.

#inrolari armata Suedia, #serviciu militar obligatoriu, #amenintare Rusia, #deficit personal militar , #Suedia