Guvernul suedez va dubla plafonul de garantare pentru depozitelor bancare

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 11:46
1385 citiri
Guvernul suedez va dubla plafonul de garantare pentru depozitelor bancare

Guvernul suedez a anuntat ca va garanta pana la 500.000 de coroane (51.110 euro) din depozitele bancare ale persoanelor fizice, dubland practic plafonul de garantare a depozitelor bancare care pana acum era stabilit la 250.000 de coroane, pentru a face fata crizei internationale, transmite Reuters. "Situatia financiara de pe pietele internationale este dificil de apreciat. Guvernul este pregatit sa mearga mai departe daca evolutiile viitoare vor impune adoptarea de noi masuri", a anuntat Ministrul suedez de Finante, Anders Borg.

Oficialul a reiterat ca stabilitatea financiara a Suediei este satisfacatoare, dar a apreciat ca situatia din Islanda este "ingrijoratoare". Islanda se straduieste in prezent sa stranga lichiditatile necesare pentru a veni in sprijinul sistemului bancar si a proteja economia islandeza, unda din cele mai afectate de criza globala a creditului.

Anterior, guvernul danez a anuntat duminica ca a decis garantarea tuturor depozitelor bancare constituite de persoanele private, urmand exemplul Irlandei, Greciei si Germaniei.

In schimbul garantiei guvernamentale, bancile daneze au fost de acord sa injecteze lichiditati de pana la 35 miliarde coroane daneze (4,37 miliarde euro) in urmatorii doi ani intr-un fond care ar urma sa vina in ajutorul institutiilor in dificultate.