Fondatorul IKEA recruta nazisti

Joi, 25 August 2011, ora 12:48
1905 citiri
Fondatorul IKEA recruta nazisti

Miliardarul Ingvar Kamprad a fost membru al Partidului Nazist din Suedia si a fost sub atenta supraveghere a politiei secrete, care i-a deschis un dosar de urmarire, scrie The Telegraph.

Documentele din 1943, scoase la iveala odata cu publicarea unei carti care-l are in prim plan pe Kamprad, au reaprins discutiile despre simpatiile de dreapta ale batranului miliardar.

Aceastea dovedesc, pentru prima oara, ca fondatorul IKEA a fost membru activ al Svensk Socialistisk Samling, succesorul partidului Nationalist Socialist din Suedia.

Potrivit acestora, Kamprad era foarte entuziasmat de procesul de recrutare al noilor membri si nu rata nicio sansa de a ajuta miscarea.

Autoarea cartii despre viata lui Kamprad este de parere ca fondatorul IKEA a esuat in a-si denunta trecutul nazist.

"In 1998, spunea ca va pune totul pe masa si ca nu va ascunde nimic. De ce nu a spus atunci ca a fost membrul unuia dintre cele mai rele partide naziste si ca politia l-a luat atat de tare in serios incat a inceput sa-l urmareasca", se intreaba aceasta.

Ingvar Kamprad a incercat de nenumarate ori sa se dezica de miscarea nazista, dupa ce in 1994 a aparut in presa prima scrisoare compromitatoare.

Era vorba despre o scrisoare trimisa liderului nazistilor suedezi Per Engdahl, de care Kamprad nu s-a dezis niciodata cu adevarat.

"A fost un om mare si o sa sustin asta cat timp traiesc", declara seful IKEA, in urma cu un an.

Totusi, in cartea recent lansata, se vorbeste si despre prietenia dintre Kamprad si un tanar evreu, Otto, care a lucrat la ferma familiei sale si care, mai tarziu, a ajutat la lansare IKEA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ikea, #ingvar kamprad, #nazist , #Suedia