Ajutor nesperat din Suedia: Injectie de 1 miliard de euro in economia bolnava a Europei

Joi, 12 Februarie 2015, ora 18:00
4426 citiri
Ajutor nesperat din Suedia: Injectie de 1 miliard de euro in economia bolnava a Europei
Foto: New York Times

Banca Centrala a Suediei a anuntat joi adoptarea unor masuri radicale menite sa elimine pericolul deflatiei din peisajul economiei scandinave. Miscarea surprinzatoare a suedezilor a venit ca o bula de oxigen si pentru restul economiilor slabite din zona euro.

Riksbank a anuntat reducerea dobanzii de referinta la -0,1% si declansarea operatiunilor de achizitie de obligatiuni, pentru a limita efectul produs de scaderea preturilor, informeaza Reuters.

In plus, suedezii vor injecta in piata 10 miliarde de coroane (peste 1 miliard de euro), prin cumpararea de obligatiuni, iar acesta ar putea fi doar primul pas.

"Daca suma se va dovedi insuficienta, suntem gata sa facem mai mult. Suntem pregatiti sa lansam o politica monetara de tip expansionist in piata", a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Suediei, Stefan Ingves.

Anuntul reprezinta o surpriza pentru analisti, care nu se asteptau ca oficialii suedezi sa adopte acest set de masuri neconventionale.

Desi, fata de alte tari din Uniunea Europeana, Suedia a inregistrat un ritm constant de crestere economica in ultimii ani, nivelul inflatiei din tara nordica ramane sub tinta de 2% necesara eliminarii pericolului deflationist.

Piete dezghetate dupa Minsk

Miscarea Suediei reprezinta un ajutor nesperat pentru zona euro, in contextul in care Grecia nu s-a inteles cu creditorii si este pe punctul de a dezerta, iar fantoma razboiului planeaza amenintatoare deasupra Europei, din cauza tensiunilor din Ucraina.

Pietele europene si internationale au tresarit joi sub impulsul dat de infuzia de capital suedez anuntata, dar si multumita rezultatului negocierilor de la Minsk, care s-au incheiat cu un armistitiu fragil intre rebelii prorusi si trupele ucrainiene.

In zona euro, efectul s-a resimtit din plin aproape de ora pranzului, cand bursele au reactionat prompt la anuntul semnarii acordului de la Minsk.

Solutia armistitiului, la care au convenit liderii europeni si presedintii Rusiei si Ucrainei, dupa 15 ore de negocieri crancene, a rezonat puternic in piata.

"Nu este de mirare ca bursele europene au reactionat rapid la acordul de incetare a focului semnat la Minsk de reprezentantii UE, Rusiei si Ucrainei. Acest lucru da un impuls de crestere pietelor din zona.

Se estimeaza ca pierderile suferite de economia Germaniei dupa aplicarea sanctiunilor economice Moscovei ajung la 8 miliarde de euro, dupa ce exporturile germane in Rusia au scazut cu aproape 20%.

Asa se explica si impactul favorabil al vestii asupra actiunilor si titlurilor germane", explica Josh Raymond, strateg la City Index in Londra.

Renault, vedeta la bursa

Tensiunea din piata a fost spulberata si de evolutia pozitiva a actiunilor Credit Suisse si Renault, ambele companii find printre vedetele bursei europene, joi, cu o crestere de 7% a pretului actiunilor.

De castigat au avut si bancile din Grecia, actiunile acestora inregistrand cresteri de pana la 10 procente, in ciuda rezultatului neclar al negocierilor duse miercuri intre ministrii de Finante din zona euro pe tema restructurarii datoriilor acestei tari.

Moneda europeana a reusit sa se aprecieze cu 0,1% in raport cu dolarul, ajungand la un curs de 1,1340 euro/dolar.

Cu alte cuvinte, joi a fost o zi mai buna pentru toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suedia infuzie capital, #suedia dobanda minima, #evolutie burse zona euro, #relaxare cantitativa suedia , #Suedia