Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nouă țări din UE se opun schimbării tratatelor blocului comunitar. Ce motive invocă

Nouă țări din UE se opun schimbării tratatelor blocului comunitar. Ce motive invocă

Mai multe țări din Uniunea Europeană au oprit luni, 9 mai, posibilitatea de a modifica tratatele europene după Conferința pentru Viitorul Europei - care se încheie astăzi - pentru a găzdui propunerile pe care 800 de cetățeni europeni le-au formulat cu privire la direcția pe care ar trebui să o ia blocul comunitar.

„Deși nu excludem nicio opțiune în acest moment, nu susținem încercările imprudente și premature de a lansa un proces spre modificarea Tratatului”, se arată într-un document semnat de Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Slovenia și Suedia, la care agenția spaniolă EFE a avut acces.

Pentru aceste țări, schimbarea tratatelor, care necesită unanimitatea tuturor statelor membre „ar însemna deturnarea energiei politice de la sarcinile importante de a găsi soluții la problemele la care cetățenii noștri se așteaptă să abordeze provocările geopolitice urgente cu care se confruntă Europa”, subliniază textul.

Mai exact, semnatarii subliniază că criza covid-19 și actuala invazie a Ucrainei de către Rusia „au demonstrat în mod clar cât de mult poate oferi UE în cadrul actualului tratat”, prin care „UE a acționat rapid pentru a găsi și implementa soluții eficiente".

Conferința privind Viitorul Europei culminează luni cu o ceremonie la sediul Parlamentului European din Strasbourg, în cadrul căreia 800 de persoane din toate statele membre alese la întâmplare au prezentat și dezbătut diverse idei împreună cu reprezentanți ai celor trei instituții europene, care au culminat cu un raport cu 49 de propuneri.

Printre acestea, se remarcă solicitarea ca UE să dobândească noi competențe în domeniul sănătății după pandemia de coronavirus și crearea unui pașaport sanitar european care să permită schimbul de dosare medicale între țări.

Documentul final solicită, de asemenea, investiții mai mari în trenurile de noapte și de mare viteză ca alternativă la avioane sau forțarea centralelor electrice pe gaz și cărbune să instaleze filtre de dioxid de carbon.

În materie economică, există o cerere de armonizare a taxelor la nivel comunitar, într-un raport care propune și măsuri democratice precum crearea de liste transnaționale la alegerile europene sau operațiuni interne.

„Ideile prezentate de cetățeni la Conferință ar trebui să vorbească de la sine și să merite o urmărire serioasă”, precizează țări ...citeste mai departe despre "Nouă țări din UE se opun schimbării tratatelor blocului comunitar. Ce motive invocă" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 552 ori