Zacamintele de petrol, aproape de epuizare

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 12:05
1349 citiri
Zacamintele de petrol, aproape de epuizare

Lumea se afla mult mai aproape de epuizarea zacamintelor de petrol decat sustin estimarile oficiale, iar Statele Unite incearca sa cosmetizeze situatia reala pentru a nu crea panica.

Surse din interiorul Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) afirma ca Washingtonul a incercat cu succes sa-i convinga pe expertii IEA sa minimizeze iminenta criza a titeiului si, in acelasi timp, sa maximizeze sansele de descoperire a unor noi zacaminte, informeaza Cotidianul citand cotitdianul britanic The Guardian.

Principala indoiala vizeaza prognoza formulata in precedentul raport „World Energy Outlook“, care foarte probabil va fi reluata si in editia de anul acesta, potrivit careia nivelul de extractie poate fi marit de la 83 de milioane de barili pe zi la 105 milioane.

Vocile critice sustin de multa vreme ca prognoza IEA nu este realista, nefiind sprijinita de dovezi ferme, subliniind ca perioada de maximum extractiv a fost deja depasita.

Americanii se mai tem si de sfarsitul suprematiei titeiului deoarece aceasta ar submina puterea pe care o au asupra resurselor petroliere, este de parere sursa citata.

"Suntem deja in zona varfului petrolier. Cred ca situatia este foarte grava", a subliniat al doilea fost inalt oficial al IEA. 

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#epuizare, #petrol, #zacaminte , #Stiri International