Wall Street Journal: Uniunea Europeana se destrama si revine la divizari vechi de secole

Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 14:49
1039 citiri
Wall Street Journal: Uniunea Europeana se destrama si revine la divizari vechi de secole
Foto: Ziare.com

Europa se intoarce in prezent la Evul Mediu de dinaintea Revolutiei Industriale, o perioada plina de incoerente uimitoare - imperii, regate, confederatii, mici state - o imagine a unei lumi profund fracturate, asa cum o atesta hartile vremii, potrivit analistului Robert Kaplan.

Acesta scrie in Wall Street Journal (WSJ) online ca deceniile de pace si prosperitate din anii '50 si pana in 2009, cand a inceput criza datoriilor in Uniunea Europeana (UE), afisau o imagine simpla. Existau doua blocuri coerente in timpul Razboiului Rece, urmate de visul unei Europe unite, cu o moneda unica.

In prezent, in timp ce UE primeste lovitura dupa lovitura dinauntru si dinafara, istoria porneste in directia inversa - catre o complexitate paralizanta, ca si cum ultima jumatate de secol a fost un simplu interregn inaintea revenirii la frica si conflict, scrie Kaplan in acest "Eseu de sambata" publicat in WSJ, intitulat "Noua harta medievala a Europei".

Realitatea acestei noi situatii abia acum... citeste mai departe despre "Wall Street Journal: Uniunea Europeana se destrama si revine la divizari vechi de secole" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Europeana destrama, #analiza Uniunea Europeana, #Uniunea Europeana analiza WSJ , #Stiri International