Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Volatilitatea burselor americane creste nesiguranta legata de pensionare

Volatilitatea burselor americane creste nesiguranta legata de pensionare

In contextul in care americanii se bazeaza mai mult ca niciodata pe burse pentru finantarea pensiilor, declinul inregistrat pe Wall Street a starnit ingrijorari ca o parte a populatiei s-ar putea confrunta cu probleme financiare la batranete, relateaza Reuters. Criza ipotecara a redus sumele pe care angajatii le puteau economisi si unii dintre ei folosesc banii pentru pensionare in acoperirea cheltuielile zilnice precum alimentele si benzina.

 

Aceasta situatie a reaprins dezbaterea pe marginea planului de pensionare oferit de multi angajatori din Statele Unite, care ofera angajatilor responsabilitatea de a economisii pentru propriile pensii si un anumit grad de control asupra investitiilor.


"Sistemul de pensii 401(k) din Statele Unite este in prezent un esec recunoscut", a declarat directorul Centrului pentru Cercetare a Pensionarii din cadrul Carroll School of Management, Alicia Munnell. "Sistemul a transferat toate riscurile si responsabilitatile de la angajator la individ".


Declinul pietei a subliniat aceste riscuri. Indicii bursieri de pe Wall Street au pierdut 14% din valoare de la atingerea nivelului maxim, in octombrie. Pentru o persoana care se pensioneaza cu, spre exemplu, 500.000 dolari economisiti, pierderea s-ar ridica la 70.000 dolari.  


Milioane de americani care se afla in pragul pensionarii sau se apropie de acesta, au temeri similare legate de finantele lor.


"Oamenii trebuie sa constientizeze ca piata este volatila si ca are miscari haotice. Piata s-ar putea afla intr-o pozitie total diferita peste sase luni", a declarat directorul economic din cadrul Centrului de Cercetare Economica si de Politica Monetara din Washington, Dean Baker.


Inainte de 1980, muncitorii se bazau pe un asa-numit plan de beneficii definite, gestionat de catre angajatori, in cadrul caruia valoarea pensiior nu depindea de performanta investitiilor din fonduri.


Acestea au fost inlocuite treptat de planurile 401(k), nimite si planuri de contributii definite, pentru ca angajatii pot decide cu cat vor sa contribuie pentru pensie.


Pana in 2005, 42% dintre angajati participau la planuri cu contributie definita, in timp ce participarea la planurile cu beneficii definite scazuse la 21%, potrivit Biroului de Statistica al Muncii.


Desigur, consilierii financiari, care isi castiga existenta din sfaturile de investitii date oamenilor, sustin ca cea mai buna strategie este sa nu ia nicio masura in perioadele dificile, sustinand ca, pe termen lung, actiunile tind sa fie activele cu cea mai buna evolutie.


"In perioadele in care piata este volatila, cea mai inspirata miscare a investitorilor in cadrul planului 401(k) este sa astepte si sa nu faca absolut nimic", a declarat un analist din cadrul Bankrate.com, Greg McBride.


Pentru indivizii fara inclinatie pe partea financiara, multitudinea de optiuni de investitii din cadrul planurilor 401(k)ofera un grad scazut de confort. De fapt, unii sustin chiar ca in ceea ce priveste planurile de pensionare, mai putin inseamna mai mult.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1230 ori