Viktor Orban va vorbi cu UE despre legea universitatilor straine, dar nimeni nu-i impune conditii

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 22:09
503 citiri
Viktor Orban va vorbi cu UE despre legea universitatilor straine, dar nimeni nu-i impune conditii
Foto: Facebook/Orban Viktor

Premierul Viktor Orban a promis, sambata, la Bruxelles, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), ca va respecta regulile europene, inclusiv in ceea ce priveste controversata lege privind functionarea universitatilor.

"Premierul Orban s-a angajat la reuniunea PPE sa respecte si sa implementeze toate cererile Comisiei Europene in termenele stabilite de Comisie", a declarat, potrivit agentiei Reuters, purtatorul de cuvant al PPE, europarlamentarul roman Siegfried Muresan.

La randul sau, presedintele PPE, Joseph Daul, a afirmat ca "presedintia PPE a emis un mesaj clar premierului Orban si partidului sau, Fidesz, ca nu va accepta nicio restrictie pentru libertatile de baza, nici ca statul de drept sa fie incalcat".

"PPE a cerut Fidesz si autoritatilor ungare sa faca toate demersurile necesare pentru a se conforma cererilor Comisiei", a adaugat Daul.

La scurt timp dupa aceste declaratii, date inaintea inceperii summit-ului european destinat Brexit-ului, Guvernul de la Budapesta a emis un comunicat in care afirma ca este dispus sa poarte un dialog cu Comisia Europeana, dar mentioneaza totodata ca "in Ungaria nicio universitate nu poate beneficia de privilegii".

In acelasi comunicat se insista ca institutiile de invatamant care nu au corespondent in tarile lor de origine nu pot fi autorizate in Ungaria, principala prevedere a noii legi ungare privind invatamantul superior.

Universitatea Central-Europeana (Central European University - CEU), creata la Budapesta de magnatul George Soros, risca sa fie inchisa sau mutata intr-o alta tara, intrucat nu indeplineste aceasta conditie.

In declaratiile acordate presei dupa summit-ul european, premierul Viktor Orban a afirmat ca pozitia Ungariei a fost aparata cu succes la reuniunea PPE de dinaintea acestui summit. Referindu-se la chestiunea Universitatii CEU, el a spus ca noua lege privind invatamantul superior isi va urma cursul.

Dupa ce a mentionat ca nimeni nu poate impune conditii Ungariei, Orban a confirmat ca guvernul sau si Comisia Europeana vor negocia in lunile urmatoare pe tema respectivei legi.

Comentand pe marginea vizitei lui George Soros la Bruxelles, unde acesta s-a intalnit cu oficiali europeni, inclusiv cu Jean-Claude Juncker, Orban a spus ca "sunt unii care doresc sa raneasca Ungaria si altii al caror obiectiv este sa apere tara".

Viktor Orban i-a declarat razboi lui George Soros: Ungaria trebuie sa riposteze!UE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-S ...citeste mai departe despre "Viktor Orban va vorbi cu UE despre legea universitatilor straine, dar nimeni nu-i impune conditii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Orban Ungaria negocieri UE universitate Soros , #Stiri International