Venezuela militeaza pentru o noua zona economica - "Petrocaribe"

Duminica, 05 Mai 2013, ora 14:15
1115 citiri
Venezuela militeaza pentru o noua zona economica - "Petrocaribe"

Venezuela a propus partenerilor sai din cadrul asociatiei Petrocaribe crearea unei zone economice in scopul consolidarii legaturilor de afaceri si comerciale, a declarat, sambata, ministrul venezuelean al petrolului Rafael Ramirez, citat de portalul economic Rbc.

Aceasta informatie a fost furnizata in ajunul reuniunii sefilor de stat si de guvern din tarile membre ale acordului Petrocaribe, care are loc duminica, la Caracas.

Mecanismul "Petrocaribe" a fost creat de Venezuela in 2005 pentru livrari de petrol si produse petroliere in conditii preferentiale in 17 tari din Caraibe.

Volumul total al livrarilor de petrol in cadrul acestui acord este de 120.000 de barili pe zi. In plus, Cuba primeste aproximativ 100.000 de barili de petrol zilnic din Venezuela.

"Astazi suntem pregatiti pentru aceasta, credem ca toate conditiile in acest sens au fost create pentru ca 'Petrocaribe' sa inceapa sa lucreze la crearea unei zone economice speciale. Este o idee care a aparut inca sub presedintele venezuelean Hugo Chavez si care ar putea sa fie pusa in aplicare sub actualul presedinte Nicolas Maduro", a declarat ministrul venezuelean la o reuniune ministeriala a "Petrocaribe".

In ultimii sase ani, potrivit acestuia, volumul petrolului livrat in cadrul "Petrocaribe" a depasit 232 milioane de barili. In acest fel, furnizarea de petrol in regim preferential acopera mai mult de 40% din consumul din regiunea Caraibelor.

Sambata, Guatemala si-a facut cunoscuta dorinta de a se alatura acestei aliante petroliere. Includerea sa oficiala ar putea avea loc duminica in cadrul summitului la nivel de sefi de stat si de guvern al "Petrocaribe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona economica Petrocaribe, #formare zona economica Venezuela, #relatii comerciale Venezuela, #relatii comerciale tari Caraibe , #Stiri International