Vechea Europa si Noua Europa, lupta pe sefia Comisiei Europene

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 14:35
1169 citiri
Vechea Europa si Noua Europa, lupta pe sefia Comisiei Europene

"Vechea Europa" se infrunta cu "Noua Europa" pentru sefia Comisiei Europene, la alegerile europarlamentare din primavara. Statele "vechi", din vest, si cele "noi", din centrul si estul Europei, sunt divizate din cauza succesorului lui Manuel Barroso.

Linia de diviziune nu e doar geografica ci si ideologica: de o parte federalistii de "scoala veche", de cealalta adeptii unei abordari inter-guvernamentale a UE, arata Reuters.

Doi politicieni care ravnesc la functia de presedinte al Comisiei reprezinta traditia federalista - Jean-Claude Juncker, fostul premier luxemburghez, si Guy Verhofstadt, care militeaza pentru Statele Unite ale Europei. Ambii sunt de acord ca UE a deraiat in timpul crizei din eurozona, cand statele mari au preluat conducerea, fara a fi trase la rapundere de Parlamentul European.

Noile instrumente de management al crizei, precum Mecanismul European de Stabilitate, au fost create in afara institutiilor UE, acordand statelor creditoare drept de veto, fara a fi ...citeste mai departe despre "Vechea Europa si Noua Europa, lupta pe sefia Comisiei Europene" pe Ziare.com

#Comisia Europeana alegeri europarlamentare, #Parlament European alegeri , #Stiri International