Va esua prgramul de salvare a sistemului financiar?

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 11:35
1184 citiri
Va esua prgramul de salvare a sistemului financiar?

Eforturile depuse de administratia Obama pentru salvarea sistemului bancar ar putea esua, pentru ca au fost intocmite pentru sustinerea Wall Street-ului si nu pentru a construi un sistem financiar viabil, a declarat laureatul Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg.

"Toate ingredientele folosite pana acum sunt slabe, iar unele dintre ingrediente lipsesc.

Persoanele care au intocmit aceste planuri sunt "fie sub influenta bancilor, fie incompetente", a declarat Stiglitz intr-un interviu.

Programul de eliminare a activelor toxice (TARP) nu este suficient de mare pentru a recapitaliza sistemul bancar, iar administratia nu a abordat direct aceasta problema, a mai spus acesta. Stiglitz a spus ca la Casa Alba exista o serie de conflicte de interese, pentru ca unii dintre consilierii presedintelui Obama au legaturi stranse cu Wall Street-ul.

"Nu avem suficienti bani, nu vor sa apeleze din nou la Congres, cel putin nu intr-un mod deschis, si nu vor sa preia controlul asupra bancilor", aceste fiind inconvenientele ce vor garanta esecul planului, a spus Stiglitz.

Retributiile catre contribuabili, din programul de desprindere a activelor toxice, sunt echivalente cu 25 centi dintr-un dolar, a mai spus acesta.

"Restructurarea bancilor a fost un dezastru absolut", a subliniat Stiglitz. Stiglitz, in varsta de 66 de ani, a castigat premiul Nobel in 2001, dupa ce a aratat ca pietele sunt ineficiente cand toti participantii la tranzactii nu au acces egal la informatiile foarte importante, lucru ce se intampla in majoritatea cazurilor.

Programul public-privat de investitii, realizat pentru cumpararea activelor toxice de la banci, nu va atinge obiectivul administratiei de a stabili un pret pentru activele nelichide ce sufoca bilanturile contabile ale bancilor, ci va imbogati investitorii, provocand mari pierderi contribuabililor, a mai spus Stiglitz.

Stirea vine in contextul in care analistii din cadrul Congresului SUA au marit la 356 miliarde dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului de salvare a sectorului financiar, creat de guvern.

Suma este in crestere cu 167 miliarde dolari, comparativ cu estimarile anterioare.

Departamentul pentru Buget al Congresului (CBO) a estimat initial ca programul pentru indepartarea activelor neperfomante, de 700 miliarde dolari, va costa contribuabilii 189 miliarde dolari.

Costurile aditionale, ce se aplica chelutielilor TARP pentru anii fiscali 2009 si 2010, au fost incluse in estimarile din martie ale CBO, care includ un deficit de 1.800 miliarde dolari pentru anul fiscal 2009, care se va incheia in 30 septembrie.

Departamentul Trezoreriei a anuntat recent ca va folosi o parte din fondurile TARP pentru evitarea evacuarilor silite ce afecteaza detinatorii de credite ipotecare.

Congresul a aprobat planul de salvare in octombrie, cu scopul de a stabiliza sectorul bancar si de a reda increderea in piete. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#active, #credite, #economie, #investitii , #Stiri International