Un tanar a fost amendat dupa ce l-a insultat pe Erdogan intr-o postare pe Facebook. Si nu se intampla in Turcia

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 01:21
1034 citiri

O instanta din Macedonia a pus in aplicare, pentru prima data in ultimii 25 de ani, o lege privind infractiunea de lezmajestate, pentru a-l pedepsi pe un tanar care a postat pe Facebook un mesaj ironic si insultator la adresa presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Inculpatul, care are dubla cetatenie turco-macedoneana, a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 pentru ca l-a insultat pe liderul de la Ankara. Acesta va trebui sa plateasca amenda sau sa execute o scurta sentinta in spatele gratiilor.

Procedura juridica a inceput la finele anului trecut, cand ambasadorul Turciei de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plangere penala impotriva tanarului

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejeaza "reputatia unei tari straine" si stipuleaza ca o "persoana care are intentia de a ridiculiza public o tara straina, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui sa plateasca o amenda".

Insa, niciun judecator macedonean nu s-a folosit in ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoana pentru insultarea unui lider de stat strain. Internautii au reactionat cu furie si costernare la aceasta stire.

Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotararea judecatorilor, sustinand ca aceasta nu respecta practicile Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Avand in vedere ca Macedonia este membra a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii si pentru justitia de la Skopje.

Medarski a explicat ca, desi o asemenea infractiune exista in Codul Penal, ea ar trebui sa apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn si nu persoana care ocupa o functie la conducerea Turciei.

In 2013, judecatorii CEDO au luat o decizie istorica in cazul Eon vs Franta, care a pornit de la o vizita efectuata in 2008 de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy in localitatea Laval. In timpul deplasarii, un cetatean francez pe nume Herve Eon a afisat un banner cu mesajul "Dispari, fraiere!".

Sarkozy folosise aceeasi fraza in urma cu doar cateva luni, atunci cand un fermier nu a vrut sa-l salute la un miting din Franta.

Eon a fost arestat si condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea presedintelui Republicii. Desi decizia a fost sustinuta de Curtea de Apel si Curtea de Casatie, francezul s-a adresat magistratilor CEDO.

Acestia din urma au decis ca sentinta data de justitia franceza reprezinta o incalcare a libertatii de expresi ...citeste mai departe despre "Un tanar a fost amendat dupa ce l-a insultat pe Erdogan intr-o postare pe Facebook. Si nu se intampla in Turcia" pe Ziare.com

#amenda insulta presedinte Facebook, #internaut amendat insultat presedinte turc, #amenda inchisoare insultat Erdogan , #Stiri International