Un robot umanoid ajunge pe piata americana anul viitor. Va servi in relatia cu clientii

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 08:40
1601 citiri
Un robot umanoid ajunge pe piata americana anul viitor. Va servi in relatia cu clientii
Sursa foto: Bloomberg

Robotul umanoid Pepper, dezvoltat de SoftBank, va fi pus in vanzare in SUA din vara viitoare, presedintele corporatiei, miliardarul Masayoshi Son, fiind foarte interesat de robotica.

Pepper va fi vandut pe piata americana prin magazinele operatorului de telecomunicatii Sprint, care face parte din corporatia SoftBank, care deja a primit intre 300 si 400 de cereri pentru acest robot din partea unor companii din sectoarele financiar, alimentatie si educatie, conform directorului executiv al SoftBank Robotics, Fumihide Tomizawa, citat de Bloomberg.

Pepper, un robot de 1,2 metri inaltime, danseaza, glumeste si percepe emotiile umane in functie de expresiile manisfestate. Pepper va fi pus in vanzare in Japonia, in februarie, la un pret de 1.900 de dolari. Deocamdata, pretul pentru SUA nu a fost stabilit.

SoftBank, care a platit 22 de miliarde de dolari pentru a prelua controlul Sprint, investeste in robotica odata ce Japonia incearca sa dubleze valoarea productiei interne pana in 2020, la 2.410 miliarde de yeni (circa 23 de miliarde de dolari). SoftBank a dezvoltat un sistem care controleaza robotii asemanator cu Androidul celor de la Google, platforma putand fi utilizata si in alte domenii, cum ar fi constructii si sanatate.

"Vom lansa Pepper in SUA dupa ce vom strange informatii din piata japoneza", a spus Tomizawa. "Nu voi fi surprins daca vanzarile vor fi jumatate catre companii si jumatate catre consumatorii casnici".

Profit, obiectivul lui Pepper

Robotul a avut ca tinta, initial, familia si persoanele in varsta, inainte de a atrage atentia companiilor, dupa lansarea sa oficiala din luna iunie.

Tomizawa nu a precizat cati roboti se asteapta compania sa vanda, insa SoftBank estimeaza ca veniturile vor fi generate de aplicatiile si continutul cu care utilizatorii isi vor personaliza propriul robot.

"Principala premisa este profitul", a adaugat Tomizawa. "Son este profund implicat in acest proiect, ii trimitem rapoarte o data sau de doua ori pe luna".

In 2010, Son a spus ca vrea sa creeze o societate in care oamenii sa coexiste impreuna cu robotii inteligenti. Presedintele SoftBank a precizat ca sursa de inspiratie pentru Pepper a fost serialul TV de desene animate "Astro Boy" din anii '60, in care presonajul principal nu traia emotii.

In iulie, Son a mai spus ca inlocuirea a 90 de milioane de oameni cu 30 de milioane de roboti va duce la o crestere a productivitatii muncii.

"Am putea produce si roboti pentru uz industrial", a precizat Tomizawa.

Alti roboti cunoscuti: Asimo, Hospi-R

Sursa foto: Bloomberg

Pepper a fost initial dezvoltat de subsidiara Aldebaran Robotics a SoftBank, iar sistemul de operare instalat in prima faza pe robotului, care nu mai este folosit acum, a fost dezvoltat de Asratec Corp.

Implicarea SoftBank in robotica a intervenit dupa ce Google a preluat companii din acest domeniu, inclusiv Schaft, o firma japoneza care dezvolta roboti umanoizi.

Alti roboti aparuti in piata sunt "fotbalistul" Asimo al celor de la Honda Motor, si Hospi-R al celor de la Panasonic, care aducea pacientilor medicamentele in spitale.

#SoftBank robot, #Pepper Softbank, #Pepper robot , #Stiri International