Un oficial de rang inalt din FSB si un sef de la Kaspersky Lab au fost arestati de rusi pentru tradare

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 08:53
839 citiri
Un oficial de rang inalt din FSB si un sef de la Kaspersky Lab au fost arestati de rusi pentru tradare
Foto: Facebook/Kaspersky Lab

Autoritatile ruse au arestat sub acuzatii de tradare un oficial de rang inalt in securitate cibernetica din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Se pare ca acesta din urma a jucat un rol cheie in supravegherea hackerilor rusi, care au lansat anul trecut numeroase atacuri asupra democratilor in timpul campaniei electorale din Statele Unite, transmite New York Times.

Arestarea lui Serghei Mikhailov reprezinta un eveniment rar pentru puterea rusa, care nu permite ca aparatul de securitate cibernetica sa apara intr-o asemenea maniera in viata publica.

Mikhailov a lucrat pentru Centrul de Informatii de Securitate al FSB - ramura de securitate cibernetica a agentiei implicata in operatiunea de hacking a alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Insa nu este clar daca arestarea oficialului in securitate cibernetica are vreo legatura cu atacurile, care au fortat Administratia Obama sa expulzeze 35 de diplomati rusi si sa adopte o noua serie de sanctiuni economice impotriva unor aliati ai Kremlinului.

De asemenea, o a doua persoana arestata in aceeasi operatiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de raspuns si de investigatii cibernetice de la Kaspersky Lab.

Practic, Stoianov este unul dintre cei mai cunoscuti experti in securitate cibernetica din sectorul privat al Rusiei.

Compania Kaspersky a confirmat arestarea expertului, insa a explicat ca acuzatiile lansate impotriva sa nu au nimic de a face cu operatiunile companiei, care este specializata in producerea de antivirusi si in asigurarea securitatii cibernetice.

Totusi, arestarea celor doi experti care au cooperat anterior cu autoritatile ruse pentru inculparea unor hackeri arunca o lumina asupra legaturilor "bolnavicioase" dintre companiile de antivirusi, operatiunile de hacking si serviciile din Rusia.

Analistii sustin ca exista dovezi care demostreaza ca serviciile de securitate ruse au recrutat persoane din randul hackerilor pentru a lansa atacurile cibernetice asupra Comitetului National Democratic si asupra campaniei lui Hillary CLinton.

Mikhailov si Stoianov ar fi putut sa fie arestati pentru ca s-au implicat in aceasta colaborare periculoasa dintre hackeri si FSB.

Citeste mai multe despre actiunile hackerilor rusi in campania americana pentru prezidentiale:

Rusia a folosit retelele pentru a manipula perceptia americanilor despre alegeri - experti ITFBI sustine concluziile CIA: Rusia a intervenit in alegeri pentru a-l ajuta pe TrumpUn raport NSA, F ...citeste mai departe despre "Un oficial de rang inalt din FSB si un sef de la Kaspersky Lab au fost arestati de rusi pentru tradare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arestati Rusia tradare Kaspersky Lab , #Stiri International