Un fost spion CIA care trebuia sa-l ucida pe Fidel Castro povesteste ca a actionat ca un terorist in misiunile sale

Duminica, 28 Mai 2017, ora 16:45
804 citiri
Un fost spion CIA care trebuia sa-l ucida pe Fidel Castro povesteste ca a actionat ca un terorist in misiunile sale
Foto: Google Books

Un fost spion CIA de origine cubaneza marturiseste intr-o carte intitulata "Trained to kill" (Antrenat pentru a ucide - n.red.), scrisa impreuna cu jurnalistul Carlos Harrison, ca a actionat exact ca un terorist in misiunile sale, relateaza AFP.

"Am facut ceea ce fac teroristii. Doar ca nu mi se spunea astfel", a explicat Antonio Veciana, in varsta de 88 de ani.

El a fost recrutat in 1959 de agentul David Atlee Philipps - cunoscut sub aliasul Bishop - pentru a-l ucide pe Fidel Castro.

La inceput, ideea era de a destabiliza regimul: "aceasta era treaba mea: lansarea de zvonuri", povesteste el.

Fostul agent spune ca s-a aflat, printre altele, in spatele informatiilor false privind un proiect de lege care prevedea ca Guvernul cubanez sa le ia copiii parintilor lor pentru a-i creste, ceea ce a dus la "operatiunea Peter Pan", adica trimiterea a 14.000 de copii in SUA de catre parintii lor.

El spune ca regreta ca a separat astfel copiii de parintii lor.

Veciana povesteste si ca a fondat o grupare paramilitara anti-Castro, "Alpha 66", ce a desfasurat o lupta de gherila impotriva lui Castro in anii '60 si '70.

El pretinde si ca l-a vazut pe agentul care l-a recrutat intalnindu-se cu Lee Harvey Oswald - asasinul presedintelui Kennedy - cu trei luni inainte de asasinarea lui JFK, in 1963.

Veciana considera ca viata sa este "o istorie de esecuri", pentru ca nu a reusit sa il ucida pe Castro, iar operatiunile sale pentru a-l discredita pe argentinianul Ernesto Che Guevara au esuat, pentru ca acesta a devenit un simbol al stangii.

Dupa mai multe tentative de sinucidere, Veciana a renuntat la vechea sa viata si a scris la sfarsitul cartii sale testament: "Viata mea secreta s-a terminat". ...citeste mai departe despre "Un fost spion CIA care trebuia sa-l ucida pe Fidel Castro povesteste ca a actionat ca un terorist in misiunile sale" pe Ziare.com

#spion CIA Castro, #Antonio Veciana spion , #Stiri International