Un fost parlamentar rus, critic vehement al Kremlinului, a fost asasinat in Ucraina

Joi, 23 Martie 2017, ora 16:05
964 citiri
Un fost parlamentar rus, critic vehement al Kremlinului, a fost asasinat in Ucraina
Foto: Arhiva Ziare.com

Un fost parlamentar rus, fugit din Rusia cu familia si cunoscut drept un mare critic al Kremlinului a fost ucis in Ucraina.

Denis Voronenkov a fost impuscat si ucis joi la Kiev, a anuntat Politia ucraineana citata de ABC News.

Voronenkov si bodyguard-ul sau au fost atacati cand plecau de la hotelul Premier Palace din centrul orasului. Bodyguardul a tras inapoi in atacator si ambii au fost raniti, potrivit presei locale citate de BBC News.

Seful Politiei din Kiev a declarat ca atacul a fost, probabil, un asasinat la comanda. Martori au spus ca au auzit sapte focuri de arma in fata hotelului.

In februarie, Radio Free Europe/Radio Liberty a scris ca Voronenkov si sotia sa, cantareata de opera si fost parlamentar la randul sau, si copilul lor de 10 luni au fugit din Rusia in octombrie. El a primit cetatenie ucraineana si a devenit un critic vehement al Kremlinului.

Fost membru al Partidului Comunist, ales in Parlament in 2011, el a devenit cunoscut pentru ca a fost unul dintre autorii legii care interzicerea institutiilor sau persoanelor straine sa detina institutii media ruse.

Intr-un interviu, el a declarat ca votul pentru anexarea Crimeei din Duma de Stat a fost fraudat. Fostul ales a explicat ca, desi documentele arata ca ar fi votat pentru anexare, el nu a fost prezent la Parlament in ziua respectiva.

Interviul a provocat un val de furie in Rusia, ceea ce ar fi dus, credea fostul politician, la inculparea sa a doua zi pentru frauda pe scara larga.

In plus, fostul deputat a declarat pentru presa ca a ajutat procurorii ucraineni sa construiasca dosarul impotriva fostului presedinte Viktor Ianukovici, acuzat de tradare. El urma sa depuna marturie in instanta.

"Voi discuta despre faptele criminale ale fostului presedinte care au dus la actuala varsare de sange din regiunile Donetk si Lugansk", fiefuri ale rebelilor, a spus politicianul intr-un interviu acordat luna trecuta.

Voronenkov considera, insa, ca este in siguranta la Kiev.

Numele sau a aparut in scandalul Panama Papers, pentru ca ar fi detinut actiuni intr-o companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice. In plus, el ar fi detinut cel putin cinci apartament de lux in Rusia si o adevarata flota de masini. ...citeste mai departe despre "Un fost parlamentar rus, critic vehement al Kremlinului, a fost asasinat in Ucraina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fost parlamentar rus ucis, #rus ucis Ucraina, #rus impuscat Ucraina , #Stiri International