Un fost diplomat american risca inchisoarea pe viata. E acuzat de spionaj pentru China

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 07:12
1028 citiri
Un fost diplomat american risca inchisoarea pe viata. E acuzat de spionaj pentru China
Foto: Arhiva Ziare.com

Un fost diplomat american a fost arestat si inculpat joi, pentru ca ar fi oferit documente strict secrete unui agent chinez.

Potrivit BBC News, barbatul risca inchisoarea pe viata.

Mallory, care vorbeste dialectul mandarin, a comparut initial in instanta joi si se va intoarce pentru o audiere preliminara vineri.

Conform documentelor depuse in instanta, Kevin Mallory, fost angajat al guvernului SUA, care a avut acces la documente "top secret", ar fi mers la Shanghai in martie si aprilie 2017, unde s-ar fi intalnit cu un spion.

Mallory i-ar fi scris respectivei persoane: "obiectivul tau este sa obtii informatii, iar obiectivul meu este sa fiu platit".

Pe de alta parte, fostul diplomat a sustinut, in cursul unei audieri FBI, ca persoana cu care s-a intalnit i-a spus ca lucreaza pentru Academia de Studii Sociale din Shanghai (SASS).

FBI are informatii cel putin din 2014 ca spioni chinezi folosesc afilieri SASS ca acoperire, potrivit Departamentului de Justitiei.

FBI a confirmat ca fostul diplomat a avut acces la informatii secrete atunci cand a lucrat pentru Guvern. Accesul i-a fost sistat atunci cand a incetat sa mai fie angajat al statului, in 2012, an cand barbatul a decis sa devina consultant independent.

Washington Post citeaza doi oficial guvernamentali potrivit carora americanul a fost angajat, de fapt, de CIA, dar aceasta informatie nu a fost transmisa instantei.

"Aceste acuzatii ar trebui sa transmita un mesaj oricui se gandeste sa incalce increderea opiniei publice si sa compromita securitatea noastra nationala, prin divulgarea de informatii clasificate", a spus Dana J. Boente, Procuror General adjunct pentru securitate nationala. ...citeste mai departe despre "Un fost diplomat american risca inchisoarea pe viata. E acuzat de spionaj pentru China" pe Ziare.com

#inchisoare viata diplomat american , #Stiri International