Umanitar: Statele emergente devin marii donatori internationali

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 18:45
1263 citiri
Umanitar: Statele emergente devin marii donatori internationali

Tarile emergente incep sa doneze sume din ce in ce mai mari tarilor sarace, precum cele africane, concurand serios cu donatiile realizate de tarile occidentale.

De la Turcia la Brazilia, India si Arabia Saudita, un numar crescand de donatori non-vestici aduc si creeaza fonduri noi de ajutorare, venind cu o mentalitate diferita si cu experienta proprie in gestionarea dezastrelor naturale, pe scena globala a ajutorului umanitar, scrie a href=" http://www.reuters.com/article/2012/01/26/us-disasters-newdonors-idUSTRE80P0LZ20120126" target="_blank">Reuters.

Pana recent, majoritatea tarilor emergente s-au concentrat pe ajutorarea propriilor regiuni, dar pe masura ce economiile lor s-au dezvoltat si puterea lor politica s-a majorat, a crescut si influenta acestora asupra sistemului de ajutor international, care era dominat in mod traditional de organizatii vestice de cooperare economica si dezvoltare.

In ultima decada, volumul total de ajutor umanitar oferit de catre puterile emergente s-a marit de aproape 20 de ori, de la 34,7 milioane de dolari in 2000, ajungand la 622,5 milioane de dolari in 2010.

Astfel, Turcia a deschis o ambasada in Somalia si a inceput sa lucreze la un aeroport international, fiind realizate si planuri pentru constructia unui nou spital in tara. In plus, Turcia ofera si locuri gratuite studentilor somalezi in universitatile sale.

"Turcia e o forta vie in Sonalia.Lumea chiar ii iubeste", a declarat Mustakim Waid, reprezentant al Organizatiei pentru Cooperare Islamica (OCI), cea de-a doua cea mai mare organizatie interguvernamentala dupa Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Arabia Saudita, cel mai mare donator estic

Arabia Saudita este tara estica cu cele mai mari sume indreptate spre ajutorul international in ultimul deceniu.

In 2008, Arabia Saudita a donat pentru Programul Alimentar Mondial al ONU suma de 500 de milioane de dolari, cea mai mare donatie din istoria programului.

China si India ar putea fi surse importante in ceea ce priveste ajutorul umanitar international, insa se confrunta cu saracie masiva si dezastre in propriile lor tari, pentru moment, este de parere un reprezentant al ONU.

In plus, expertii sustin ca in multe tari, precum Afganistan, Irak sau Sudan, ajutorul umanitar este vazut ca fiind o forma de imperialism occidental, iar intrarea noilor donatori in scena ar putea fi benefica, deoarece se va impune un model de ajutorare ce nu va fi identificat cu Occidentul.

#ajutor international, #donatii tari emergente, #Arabia Saudita ONU, #ajutor umanitar Africa, #ajutor Africa , #Stiri International