UK: Parlamentul a votat pentru a prelua controlul asupra Brexit. Demisii din Guvernul May, care denunta un precedent periculos

Marti, 26 Martie 2019, ora 07:18
1013 citiri
UK: Parlamentul a votat pentru a prelua controlul asupra Brexit. Demisii din Guvernul May, care denunta un precedent periculos
Foto: Arhiva Pixabay

Parlamentarii britanici au votat, luni seara, un amendament care le permite sa influenteze procesul Brexit-ului, un nou afront adus Guvernului condus de Theresa May, dupa ce prim-ministrul a repetat ca se opune acestei posibilitati.

Acest amendament, pentru care 329 de parlamentari au fost pentru si 302 impotriva, le permite sa organizeze, miercuri, o serie de voturi indicatoare asupra formei pe care trebuie sa o ia Brexit-ul: mentinerea in piata unica, un nou referendum, chiar anularea iesirii din UE, transmit Reuters si AFP.

Parlamentarii britanici au decis sa ia o masura fara precedent pentru a incerca sa gaseasca o metoda de compromis in impasul cu Uniunea Europeana, mai exact pentru a gasi alternative la acord care ar putea obtine aprobarea Parlamentului. 30 de parlamentari conservatori au votat astfel impotriva Guvernului.

Votul a avut loc in timp ce premierul Theresa May cauta sprijin pentru a obtine votarea acordului sau de divort negociat cu Bruxelles-ul, respins masiv de doua ori de deputati, dar de care depinde iesirea ordonata din Uniunea Europeana la 22 mai.

Amendamentul votat a fost propus de parlamentarul conservator Oliver Letwin, dupa ce Theresa May a recunoscut ca inca nu exista suficienta sustinere in Parlament fata de acordul negociat cu oficialii UE.

Votul de luni seara este un "precedent periculos", a reactionat Ministerul insarcinat cu Brexit-ul intr-un comunicat, relateaza AFP.

"Acest amendament rastoarna echilibrul dintre institutiile noastre democratice si creeaza un precedent periculos si imprevizibil pentru viitor", a reactionat ministerul.

Trei secretari de stat din Guvernul condus de premierul Theresa May au demisionat, luni seara, in dezacord cu strategia sa legata de iesirea din UE, intr-o seara tensionata, relateaza AFP.

Este vorba despre Richard Harrington (Industrie), Alister Burt (Externe) si Steve Brine (Sanatate).

Richard Harrington a reprosat Guvernului in scrisoarea sa de demisie ca "joaca ruleta" cu "vietile si mijloacele de subzistenta ale unei mari majoritati a poporului nostru", din cauza "esecului sau de a garanta un acord" de iesire.

#Brexit Parlament vot Brexit , #Stiri International