UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica Irlanda

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 18:45
2444 citiri
UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica Irlanda
Foto: Facebook/Ciprian Florea

Liderii europeni au promis, sambata dupa-amiaza, la summit-ul special de la Bruxelles, ca vor permite aderarea automata a Irlandei de Nord, daca provincia britanica se uneste cu Republica Irlanda, transmite Reuters.

Premierul Enda Kenny a cerut liderilor europeni sa recunoasca ca provincia nord-irlandeza va adera automat la Uniunea Europeana in cazul unirii cu Republica Irlanda, asa cum s-a intamplat in 1990 cu Germania de Est.

Acordul din Vinerea Mare prevede deja posibilitatea organizarii unui referendum pentru unificarea insulei, daca exista sprijin public pentru o asemenea masura, iar provincia nord-irlandeza trece in aceste momente printr-o criza politica dupa prabusirea coguvernarii de la Belfast.

Liderii europeni si-au prezentat sprijinul politic pentru o asemenea aderare automata in cazul unificarii Irlandei.

Alegatorii nord-irlandezi au votat in mare parte pentru ramanerea in blocul comunitar si exista amenintarea reizbucnirii violentelor in cazul instituirii unei granite solide intre cele doua Irlande dupa Brexit.

Citeste si Se rupe Marea Britanie, dupa iesirea din UE? Referendum pentru o Irlanda unitaReactia Dublinului la propunerea de unificare a Irlandei ...citeste mai departe despre "UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica Irlanda" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Irlanda unita aderare UE Brexit , #Stiri International