UE si Londra s-au pus de acord asupra calendarului Brexit

Luni, 19 Iunie 2017, ora 22:23
1004 citiri
UE si Londra s-au pus de acord asupra calendarului Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana si Marea Britanie s-au pus, luni, de acord asupra prioritatilor si calendarului negocierilor asupra Brexit, in cadrul unei prime intalniri intre negociatorii celor doua parti, la Bruxelles.

Problema prioritara a "drepturilor cetatenilor" - cetatenii din UE instalati in Regatul Unit si britanicii care au resedinta in Uniune - va fi abordata de catre premierul britanic Theresa May inca de la summit-ul UE prevazut la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, relateaza AFP.

May va discuta despre acest lucru impreuna cu cei 27 de omologi ai sai, a precizat ministrul britanic insarcinat cu Brexit, David Davis.

"Apoi vom publica luni (26 iunie - n.red.) un document detaliat care va expune marile linii ale ofertei noastre, care cred ca va fi baza buna in vederea obtinerii unui acord", a adaugat el, intr-o conferinta de presa comuna cu negociatorul-sef al UE, Michel Barnier.

Negocierile vor fi organizate in sesiuni, o data pe luna - incepand din 17 iulie si pana dupa 9 octombrie, potrivit primelor date alese.

Grupuri de lucru alcatuite din experti ai ambelor parti au fost stabilite in vederea abordarii dosarelor celor mai urgente, si anume drepturile cetatenilor, acordul financiar ("conturile de soldat") si alte "chestiuni nascute din separare", a enumerat Barnier.

Problema spionoasa a frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord va fi plasata in mod direct sub autoritatea a doi colaboratori ai lui Barnier si Davis.

Prioritatile vor fi discutate toate in cadrul fiecarui tur de negocieri. Limbile in care se vor purta negocierile vor fi engleza si franceza.

Londra si Bruxelles-ul incep luni negocierile pentru Brexit, pe fondul haosului politic din Marea BritanieNoua sesiune parlamentara de la Londra va dura doi ani, nu unul, din cauza BrexitTheresa May merge inainte cu Brexit, Macron ii spune ca inca nu e prea tarziu sa se razgandeasca (Video) ...citeste mai departe despre "UE si Londra s-au pus de acord asupra calendarului Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#calendar negocieri Brexit, #prioritati Brexit UE UK, #negocieri Brexit UE Marea Britanie , #Stiri International