UE refuza propunerea Marii Britanii pentru o tranzitie post-Brexit de lunga durata

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 15:21
1131 citiri
UE refuza propunerea Marii Britanii pentru o tranzitie post-Brexit de lunga durata
Fotomontaj Ziare.com

Comisia Europeana vrea ca perioada de tranzitie post-Brexit sa se incheie pe 31 decembrie 2020, se arata in recomandarile catre statele membre Uniunii Europene. Premierul britanic Theresa May propusese o perioada de maximum doi ani, adica pana pe 29 martie 2021.

"Dispozitiile tranzitorii ar trebui sa intre in aplicare incepand de la data intrarii in vigoare a acordului de retragere si nu ar trebui sa dureze mai mult de 31 decembrie 2020", se arata in recomandarile Comisiei Europene.

Negociatorul sef al Comisiei, Michel Barnier, spune ca "aceasta perioada de tranzitie trebuie sa fie scurta si limitata in timp, iar aceasta perioada de tranzitie este utila si ii va permite Regatului Unit sa se pregateasca".

Barnier a amintit ca "nu va exista o tranzitie a la carte" si ca "toate noile reglementari ale UE care vor fi adoptate in cursul tranzitiei se vor aplica in Regatul Unit. Nu ne aflam la capatul drumului in stabilirea conditiilor acestei retrageri ordonate", a subliniat el.

Uniunea Europeana spera sa se inteleaga cu Londra asupra marilor principii ale perioadei de tranzitie pana in martie, dupa care doresc sa inceapa sa discute despre cadrul viitoarei lor relatii comerciale.

"Recomandarile" cu privire la aceasta tranzitie, prezentate de catre Michel Barnier, urmeaza sa fie aprobate la sfarsitul lui ianuarie de catre statele membre. Negocierile cu britanicii vor putea, atunci, sa fie deschise oficial.

Perioada de tranzitie, ceruta de premierul britanic, este necesara sa garanteze ambelor parti atat un Brexit "bland", cat si sa le dea timp sa-si negocieze viitoarea relatie, care urma sa ia forma unui acord comercial imbunatatit.

Visele de Craciun ale sustinatorilor Brexit: Cat e iluzie si cat e minciuna in ce promite MayBrexitul intra in a doua etapa a negocierilor: Liderii UE avertizeaza ca va fi mai dificila decat prima ...citeste mai departe despre "UE refuza propunerea Marii Britanii pentru o tranzitie post-Brexit de lunga durata" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit iesire Marea Britanie UE , #Stiri International