Cum încearcă Europa să salveze țările din Parteneriatul Estic amenințate de Rusia. Odinioară făceau parte din URSS ANALIZĂ

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 15:17
1560 citiri
Cum încearcă Europa să salveze țările din Parteneriatul Estic amenințate de Rusia. Odinioară făceau parte din URSS ANALIZĂ
Președintele ucrainean Zelenski a cerut liderilor UE noi sancțiuni pentru Rusia FOTO European Union

În timp ce Moscova speră să mențină un grad mare de influență asupra celor cinci națiuni independente: Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, cândva membre ale Uniunii Sovietice, Bruxelles-ul insistă că țările din Parteneriatul Estic sunt libere să facă propriile opțiuni economice și de securitate.

La summitul de miercuri dintre Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic s-a vorbit despre aprofundarea relațiilor politice, comerciale, culturale și în domeniul energiei.

Republica Moldova, ajutor pentru gaze

De altfel, miercuri, 15 decembrie, s-a parafat acordul prin care Uniunea Europeană va da Republici Moldova 60 de milioane de euro ca s-o ajute să facă față scumpirii gazelor naturale. Documentul a fost parafat miercuri la Bruxelles, unde s-au aflat în vizită președinta Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu, cu ocazia unui summit al Parteneriatului Estic.

Discuțiile dintre liderii UE și cei din fostul lagăr sovietic au fost marcate însă de tensiunile de la granița ruso-ucraineană, un subiect ce va fi continuat și joi, la summitul liderilor UE, în contextul în care țările din flancul est-european sunt îngrijorate de orice acțiune care ar putea fi văzută drept o concesie în fața Moscovei.

Liderii UE vor să afișeze unitate în a-l avertiza pe președintele rus, Vladimir Putin, că va suporta ”consecințe majore și un cost sever” dacă Rusia va invada Ucraina.

Fără un orizont de aderare la UE

Summitul de ieri al UE cu țările Parteneriatului Estic a confirmat sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a țărilor est-europene, dar nu a

oferit niciun fel de calendar sau o dată teoretică a posibilei aderări.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a trnsmis liderilor europeni că sunt necesare sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei înainte de orice invazie rusă asupra Ucrainei.

„Am reușit să le explic colegilor noștri europeni că pentru noi este important să se aplice sancțiuni înainte de începerea oricărui conflict, nu după începerea oricărui conflict… pentru că, dacă se întâmplă acest lucru (sancționarea înainte de conflict), nu se va întâmpla o escaladare”, a spus Zelenski.

În prima întâlnire dintre toate statele din 2017 până astăzi, liderii UE încercau să reînvie relația cu cele cinci foste republici sovietice.

Scopul inițial al întâlnirii a fost consolidarea re ...citeste mai departe despre "Cum încearcă Europa să salveze țările din Parteneriatul Estic amenințate de Rusia. Odinioară făceau parte din URSS ANALIZĂ" pe Ziare.com

#UE, #Parteneriatul Estic, #summit, #Rusia , #Stiri International