UE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-Soros, care vizeaza universitatea fondata de acesta

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:42
2924 citiri
UE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-Soros, care vizeaza universitatea fondata de acesta
Foto: Twitter/Frans Timmermans

Comisia Europeana (CE) a pus miercuri sub semnul intrebarii angajamentul Ungariei fata de valorile fundamentale europene si a lansat o investigatie cu privire la asa-zisa lege anti-Soros, care ar viza Universitatea Central Europeana (CEU).

Vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a anuntat ca aceasta ancheta va fi finalizata "cat mai rapid posibil" si ca CE va analiza ce masuri sa ia pana la sfarsitul lui aprilie, in saptamana in care este prevazut un summit al sefilor de stat si de guverne ai statelor membre la Bruxelles, relateaza The Associated Press.

In cadul anchetei va fi examinat orice eventual impact negativ pe care legea il are asupra principiilor Uniunii cu privire la libertatea circulatiei bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor, a precizat Timmermans.

Aceasta initiativa a amplificat frustrarea UE fata de regimul premierului Viktor Orban, care se afla la putere de sapte ani, o perioada in care a promovat politici contrare idealurilor europene ale cooperarii.

"Unde vreti sa fiti in aceasta Uniune Europeana?", a intrebat Timmermans, referindu-se la semnarea de catre Orban, la summitul european de acum doua saptamani, a unei declaratii cu privire la o Uniune unita, dupa care a lansat o noua consultare nationala cu deviza "Sa oprim Bruxellesul".

"Ce dracu' se intampla?", a intrebat Timmermans.

Orban actioneaza de mult timp in directia transformarii Ungariei intr-o democratie "iliberala", in care majoritatea impune regulile minoritatii, iar reglementarile nationale prevaleaza asupra standardelor europene in anumite domenii, mai mentioneaza sursa.

Soarta CEU cristalizeaza aceasta dezbatere. Orban considera ceea ce reprezinta Soros drept o antiteza politica, favorabila globalizarii si contrara valorilor unguresti.

El se opune sustinerii de catre miliardarul de origine ungara a unor ONG-uri ca Transparency International, pe care premierul populist si antieuropean le considera o incercare ilegitima de influentare a politicilor sale.

"CEU (infiintata de George Soros - n. red.), a fost o perla a coroanei Europei Centrale in formarea noii generatii de lideri europeni care considera Estul si Vestul denumiri geografice si nu denumiri morale ori politice", a subliniat Timmermans.

Legea, promulgata luni seara de presedintele ungar, introduce noi conditii universitatilor straine din Ungaria, dintre care unele par sa vizeze in mod expres CEU.

Ea obliga universitatile din Ungaria sa aiba campusuri in tarile de origine.

...citeste mai departe despre "UE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-Soros, care vizeaza universitatea fondata de acesta" pe Ziare.com

#Frans Timmermans lege anti Soros, #investigatie CE lege anti Soros, #ancheta UE Ungaria lege CEU , #Stiri International